1. Homepage
    2. Nieuws
    3. Verzuim kost in 2024 een miljard meer dan het jaar ervoor

    Verzuim kost in 2024 een miljard meer dan het jaar ervoor

    Werkend Nederland heeft in 2024 gemiddeld een dag meer verzuimd. Dat lijkt niet veel, maar omgerekend was de Nederlandse economie een miljard euro meer kwijt aan verzuim dan in 2023 door extra productiekosten en minder productiviteit.

    Ontwerp zonder titel  20250115T144519738

    Onze moederorganisatie Arbo Unie analyseerde de verzuimcijfers voor 2024 en zag dat vooral verzuim met psychische klachten langer duurt. De duur van psychisch verzuim is de afgelopen 3 jaar met gemiddeld 20 dagen toegenomen onder werknemers tussen 35 en 55 jaar. Bij jongere en oudere werknemers nam de duur van psychisch verzuim de afgelopen 3 jaar met gemiddeld 10 dagen toe. Dat is zorgelijk want psychisch verzuim is al jaren de belangrijkste oorzaak van lang verzuim in Nederland.

    Oorzaken langer verzuim

    Volgens bedrijfsarts en hoogleraar Bedrijfsgeneeskunde prof. dr. Corné Roelen zijn er verschillende oorzaken voor de langere duur van psychisch verzuim. “Enerzijds worden mensen in werk en daarbuiten mentaal steeds meer belast. Vandaar de aandacht voor mentale gezondheid in de media en online. Anderzijds merk ik dat mensen sneller in termen van ziekte denken. Tien jaar geleden hadden we last van stress, tegenwoordig hebben we een burnout”, aldus Roelen. Dat betekent dat mensen sneller hulp vragen bij huisarts of psycholoog met als gevolg langere wachtlijsten, vooral in de GGZ. Als mensen langer moeten wachten op behandeling, dan zullen ze later aan het werk gaan.

    Thuiswerken slecht voor verbinding

    Arbeids- en organisatieadviseur Jan van den Hoogen van Arbo Unie ziet nog een andere oorzaak voor de toenemende verzuimduur bij psychische klachten sinds 2021. “Na Corona zijn we hybride blijven werken, deels op kantoor en deels thuis. Uit de periodiek medische onderzoeken die Arbo Unie uitvoert weten we dat mensen de verbinding op de werkvloer missen. Het teamgevoel staat onder druk, terwijl juist de sociale cohesie binnen teams essentieel is, niet alleen voor productiviteit, maar vooral voor het werkplezier en welbevinden van werknemers”.

    Zorg voor verbonden teams

    Het advies van Arbo Unie aan werkgevers is dan ook te zorgen voor meer verbinding binnen teams. Maak afspraken over thuiswerkdagen en hoeveelheid ervan. Spreek dan ook af dat teams in ieder geval op één, liefst meer dagen van de week voltallig op de werklocatie zijn om verbinding en samenwerking te stimuleren. Check regelmatig bij teams hoe ze ervoor staan. En individueel bij medewerkers hoe het met ze gaat. Zorg dat medewerkers elkaar in het werk fysiek ook kunnen ontmoeten zodat er verbondenheid en teamspirit behouden blijft binnen teams en met het bedrijf. “Juist de verbinding tussen medewerkers voorkomt dat medewerkers snel van baan wisselen. En het vervullen van vacatures blijft een enorme uitdaging.” 
     

    Deel deze pagina