1. Nieuws

  Nieuwsoverzicht

  Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


  Is er sprake van ziekte of van niet goed functioneren?

  In onze dagelijkse praktijk maken wij regelmatig mee dat een werknemer zich ziek meldt terwijl er (ook) onderliggende problematiek speelt. Zoals bijvoorbeeld het niet goed functioneren van de werknemer, al of niet gepaard gaand met een arbeidsconflict.

  Hoe ga je efficiënt om met e-mail?

  Op vrijdag 25 november 2022 is het e-mailloze vrijdag. Veel mensen voelen zich gegijzeld door hun elektronische post en hebben het gevoel voortdurend achter de feiten aan te lopen. Werkdagen worden reactief: de ontvanger van e-mails beslist niet langer zelf hoe hij zijn taken efficiënt uitvoert, maar laat zich volledig leiden door inkomende berichten. Daarmee geeft hij de controle over zijn werkdag helemaal uit handen. Een dag zonder e-mail breekt de werkroutine en maakt je bewust van je eigen gedrag. Natuurlijk lost één e-mailloze dag het probleem niet op. Wil je structureel aan de slag met jouw e-mail gebruik? Lees dan onderstaande tips.

  Tijdelijke wijziging in de WIA-beoordeling van 60-plussers

  Op dit moment zijn er achterstanden bij het UWV waardoor de WIA-beoordelingen c.q. -beschikkingen lang op zich kunnen laten wachten. Minister van SZW, Karien Van Gennip, heeft daarom een aantal tijdelijke buitenwettelijke maatregelen aangekondigd. De belangrijkste daarvan is dat 60-plussers die 2 jaar ziek zijn niet langer standaard beoordeeld worden door een verzekeringsarts om te bepalen of ze in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De vereenvoudigde WIA-beoordeling wordt dan gedaan door een arbeidsdeskundige. Lees hier wat dat precies inhoudt.

  Herstel bevorderen bij uitval

  Als je als werkgever of leidinggevende een werknemer die tijdelijk is uitgevallen op de juiste manier benadert, kan dat bevorderend werken voor het herstel. Het maakt bijvoorbeeld uit of je iemand aanspreekt op wat wél kan en goed gaat - het gezonde deel - of juist het zieke deel benadrukt. Waar kun je op letten in je contact met werknemers in een herstelproces?

  Omgaan met stress: 10 tips

  Zonder stress kunnen we niet leven. We zouden bijvoorbeeld rustig doorlopen als we bij het oversteken een vrachtwagen op ons af zagen razen. Stress is nuttig en gezond. Zolang we maar goed terug kunnen schakelen. Maar hoe kun je ontspannen als overal op het werk de druk oploopt door personeelstekorten en daarbuiten de ene na de andere crisis opdoemt?

  Nog meer nieuws

  Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en
  blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom
  (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

  Inschrijven

  Archief nieuwsbrieven