1. Nieuws

  Nieuwsoverzicht

  Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


  De RI&E als preventie-instrument

  Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je organisatie in kaart, zodat je aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Sinds juli 2022 geldt voor de toetsing van de RI&E aangescherpte regels. Hoe werkt dit in de praktijk en wat levert het op?

  Medewerkers motiveren om op de fiets te stappen

  Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders meer dan 7 uur per dag zit? Het reisgedrag naar werk heeft hier een belangrijke bijdrage in. Een groot gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun werk (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023). Op 3 juni is het de Wereld Fietsdag. Een mooi moment om jouw medewerkers te stimuleren om in beweging te komen.

  Verminder verzuim door aandacht voor de overgang

  Elke vrouw krijgt er op een bepaald moment mee te maken: de overgang. In deze periode, die wel 10 jaar kan duren, treden er in het lichaam diverse hormonale veranderingen op. Dit gaat dan ook vaak gepaard met klachten. Deze klachten worden in de praktijk niet altijd herkend. 35% van het verzuim van vrouwen tussen de 40 en 60 jaar is gerelateerd aan de overgang. Meer aandacht voor de overgang op de werkvloer kan het verzuim terugdringen met maar liefst 10%. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden binnen jouw organisatie.

  Samen sterk op de Dag van de Arbeid: een dag van solidariteit en erkenning voor werkgevers en medewerkers

  Op 1 mei wordt jaarlijks de Dag van de Arbeid gevierd, een dag waarop we stilstaan bij de prestaties en rechten van werknemers. Deze dag is van groot belang voor zowel werkgevers als medewerkers en biedt de gelegenheid om te reflecteren op de positie van werknemers in onze samenleving. In dit artikel lees je meer over de essentie van de Dag van de Arbeid en hoe werkgevers en medewerkers deze dag kunnen vieren.

  Waarom en wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek?

  Wat als de re-integratie van een medewerker vastloopt? Of als een medewerker na bijna één jaar nog niet is teruggekeerd in het eigen werk of ander passend werk? Dan kan een arbeidsdeskundige adviseren over mogelijkheden om toch terug te keren in het arbeidsproces. Maar waarom zou je daarop wachten als de arbeidsdeskundige al vóór er langdurig verzuim is, kan meedenken?