1. Nieuws

  Nieuwsoverzicht

  Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


  Hoe ga je efficiënt om met e-mail?

  Op vrijdag 26 november 2021 is het e-mailloze vrijdag. Veel mensen voelen zich gegijzeld door hun elektronische post en hebben het gevoel voortdurend achter de feiten aan te lopen. Werkdagen worden reactief: de ontvanger van e-mails beslist niet langer zelf hoe hij zijn taken efficiënt uitvoert, maar laat zich volledig leiden door inkomende berichten. Daarmee geeft hij de controle over zijn werkdag helemaal uit handen.

  Van werkstress naar werkplezier

  Werkstress is een thema dat veel aandacht krijgt – niet gek in een land waar ruim 17% van de werkenden last heeft van burn-outklachten. Bedrijfsarts Giny Norder richt liever de schijnwerpers op de positieve tegenhanger van werkstress: werkplezier. “Dat is een van de beste manieren om werkstress te voorkomen.”

  Niet de overspannen werknemer, maar zijn baas is het probleem

  Een meerderheid van hogere leidinggevenden begrijpt niet goed hoe werkstress ontstaat in de organisatie. Ze beschouwen het ten onrechte als een probleem van de werknemers waar zij zelf weinig invloed op hebben. Dat concludeert Arbo Unie, de grootste Nederlandse arbodienstverlener, op basis van onderzoek in 2020 onder 475 hogere managers in verschillende sectoren.

  Verzuim in derde kwartaal gemiddeld hoger - Psychisch verzuim in de zakelijke sector reden tot zorg

  Het verzuim in de verschillende sectoren schommelt mee met de fases van de pandemie. Aangezien we na de zomer minder afstand hielden en maatregelen werden versoepeld, keert ook het verzuim door griep en verkoudheid terug in de verzuimcijfers van het derde kwartaal. Die cijfers laten na de zomermaanden een stijging zien in verschillende sectoren, blijkt uit de verzuimcijfers over het derde kwartaal die arbodienst Arbo Unie vandaag publiceert. In de zakelijke sector en het onderwijs is het verzuim door psychische redenen blijvend. Een reden tot zorg voor arbodienst Arbo Unie. We werken vaker thuis, dat heeft impact op de mentale gesteldheid van mensen in de zakelijke sector. En over het algemeen is de rek is er bij veel mensen uit.

  Mentale veerkracht is de belangrijkste remedie tegen werkstress

  Er worden steeds meer en hogere eisen gesteld aan managers en werknemers. In de praktijk ervaren deze steeds minder regie op hun arbeidsbelasting. De opdrachten veranderen en er worden andere vaardigheden en competenties gevraagd. Waar kun je wel regie op voeren? Op je eigen weerbaarheid en wendbaarheid. Iedereen kan zijn of haar mentale veerkracht zelf direct beïnvloeden. Maar hoe doe je dat, bij jezelf en bij je werknemers? Onze bedrijfsartsen en GZ-psychologen hebben 5 tips.

  Nog meer nieuws

  Inschrijven voor onze nieuwsbrief

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en
  blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom
  (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

  Inschrijven

  Archief nieuwsbrieven