Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd minuten - 1 augustus 2024

Arbeidsconflicten: oorzaken en oplossingen 

Een arbeidsconflict kan ingrijpend zijn. Het verstoort niet alleen de dagelijkse gang van zaken, maar kan ook leiden tot ziekteverzuim en een slechte werksfeer. Het begrijpen van de oorzaken van arbeidsconflicten en weten hoe je ze effectief kunt oplossen, is essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving.

arbeidsconflicten-oorzaken-oplossingen

Oorzaken van arbeidsconflicten

Arbeidsconflicten kunnen door verschillende factoren ontstaan. Vaak spelen emotionele, communicatieve en organisatorische elementen een rol. Een veelvoorkomende oorzaak is een gebrek aan open communicatie, waardoor misverstanden en frustraties kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld, een medewerker voelt zich niet gehoord of gesteund door zijn leidinggevende, wat kan leiden tot boosheid en uiteindelijk een conflict. 

Daarnaast kunnen organisatorische veranderingen, zoals overplaatsingen of functiewijzigingen, spanningen veroorzaken. Als medewerkers zich onzeker voelen over hun rol of toekomst binnen het bedrijf, kan dit leiden tot onenigheid en conflicten. Ook kunnen conflicten ontstaan door verschillen in werkethiek of professionele zienswijzen. Wanneer teamleden verschillende opvattingen hebben over hoe taken moeten worden uitgevoerd, kan dit leiden tot wrijving en ruzie.  

In sommige gevallen is conflict de aanleiding voor een (langdurige) ziekte. Dit gebeurt meestal wanneer een conflict hoog oploopt, maar kan ook komen door kleinere zaken die zorgen voor onvrede bij de medewerker. Het kan ook zo zijn dat er conflict ontstaat naar aanleiding van een ziekte. De spanning tussen werkgever en medewerker neemt toe, vooral als er onenigheid bestaat over de re-integratie of de doorbetaling van het salaris tijdens ziekte.  

Al deze soorten conflicten kunnen leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie, wat de samenwerking en productiviteit negatief beïnvloedt. Het is daarom belangrijk om deze zo snel en goed mogelijk op te lossen, en nog beter: te voorkomen.  

 

Oplossingen voor arbeidsconflicten

1. Neem preventieve maatregelen 

Voorkomen is beter dan genezen, ook in het geval van arbeidsconflicten. Het voorkomen van arbeidsconflicten begint met open en eerlijke communicatie. Op deze manier stimuleer je een bedrijfscultuur waarbij collega’s zich vrij voelen om hun zorgen en meningsverschillen tijdig te uiten. Als leidinggevende kun je een cultuur van openheid bevorderen door zelf toegankelijk te zijn voor feedback en gesprekken. Daarnaast kunnen er trainingen worden aangeboden zoals conflicthantering, conflictbekwaamheid of communicatievaardigheden. Dit laat zien dat de organisatie consequent werkt aan het effectief beheren van conflictsituaties.

2. Erkennen

Wacht niet tot een conflict escaleert. Herken de signalen van onvrede en spanning en neem tijdig actie. Vermijden is geen duurzame oplossing. Ga in gesprek met de betrokken partijen en probeer de kern van het probleem te achterhalen. 

3. Focus op het probleem, niet op de personen 

Richt je bij het oplossen van een conflict op de specifieke problemen en niet op de personen zelf. Vaak ligt de aard van het conflict namelijk aan externe factoren zoals vermoeidheid, werkstress of problemen met planning bijvoorbeeld. Door eerst samen naar de oorzaak van het conflict te kijken en de precieze reden te achterhalen, kan het het proces om een oplossing te vinden bevorderen. 

4. Zorg voor duidelijke aanspreekpunten bij conflicten

Laat medewerkers weten bij wie ze terechtkunnen wanneer conflicten zich voordoen. Dit kan een leidinggevende, vertrouwenspersoon of een externe mediator zijn. Door dit te doen, laat je zien dat de organisatie streeft naar een harmonieuze werkomgeving.

5. Emoties erkennen en hulp inschakelen 

Het is belangrijk om emoties te erkennen. Bij overweldigende emoties is het verstandig om een time-out te nemen, zodat rationele denkprocessen kunnen herstellen. Na de time-out is het essentieel om het gesprek te hervatten. Wanneer de emoties hoog oplopen, is het raadzaam om neutrale derde in te schakelen: een mediator. 

Meer weten?

Wanneer een arbeidsconflict niet zelf opgelost kan worden, kunnen onze casemanagers je in contact brengen met de juiste partijen. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen. Ben je geen klant van mkbasics.nl? Neem dan contact op via info@mkbasics.nl, of schakel de hulp in van je eigen arbodienst.