Leestijd minuten - 16 juni 2023
De arbodienst adviseert een arbeidsdeskundig onderzoek, wat betekent dit voor werkgever en medewerker?
Sommige organisaties hebben er al eens mee te maken gehad: het advies om een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten. Wanneer en waarom wordt dit advies nu gegeven? En wat zijn de voordelen voor de werkgever en medewerker?

Wanneer wordt een arbeidsdeskundig onderzoek geadviseerd
Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt geadviseerd in het geval het onzeker is of het einddoel van de re-integratie (terugkeer in eigen werk) haalbaar is. Van de werkgever en medewerker wordt (vanuit de wet) verlangd dat zij alles in het werk stellen om de arbeidsongeschikte medewerker te re-integreren in eigen werk, dan wel aangepast werk, of in een andere functie binnen de organisatie of in werk buiten de organisatie. Hierbij mag geen kans onbenut gelaten worden.
- De medewerker heeft blijvende beperkingen voor het eigen werk, terugkeer in eigen werk is niet mogelijk.
Advies: zo snel mogelijk een arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren. - Het verzuim duurt inmiddels ongeveer 42 weken tot een jaar, re-integratie in (aangepast) werk loopt, maar herstelprognose is nog niet duidelijk.
Advies: arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren. - De re-integratie loopt, de volledige herstelverwachting is 2 á 4 maanden.
Advies: wel een arbeidsdeskundig onderzoek, want een medewerker kan een terugval of een andere aandoening krijgen.
Het arbeidsdeskundig onderzoek is uitgevoerd en spoor 2 kan onderbouwd nog even achterwege blijven.
Mocht de medewerker niet hervatten binnen 3 maanden na het 1e jaar, dan kan je snel doorschakelen naar spoor 2, want dan is het arbeidsdeskundig onderzoek al uitgevoerd.
Er geldt een uitzondering op bovenstaande gevallen. Wanneer een medewerker geen benutbare mogelijkheden heeft, dan heeft een arbeidsdeskundig onderzoek (nog) geen zin.
Het doel van een arbeidsdeskundig onderzoek
Beide partijen hebben belang bij dit onderzoek. De medewerker omdat hij erbij gebaat is zijn verdiencapaciteit te benutten om te voorkomen dat hij een terugval in inkomen krijgt. De werkgever omdat hij aan zijn verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter moet voldoen om geen loonsanctie te krijgen, maar ook om te voorkomen dat medewerker in de WIA belandt. Bij grotere werkgevers worden deze uitkeringen immers doorbelast. In andere gevallen kan de arbeidsdeskundige juist ondersteunen bij het in dienst houden van een waardevolle medewerker in aangepast eigen of ander werk.
Wat houdt een arbeidsdeskundig onderzoek in?
Een arbeidsdeskundige is de aangewezen persoon om een dergelijk onderzoek uit te voeren. Dit doet hij op basis van een door de bedrijfsarts opgesteld inzetbaarheidsprofiel (IZP). Op basis van dit IZP en een bezoek aan jouw organisatie (waar hij een gesprek aangaat met jou, je medewerker en een gesprek met jullie beiden) geeft de arbeidsdeskundige in zijn rapportage antwoord op de volgende vragen:
- Is het eigen werk passend?
- Is het eigen werk passend te maken?
- Is er ander passend werk bij de huidige werkgever?
- Dient een 2e spoor re-integratietraject te worden gestart (dus moet er gezocht worden naar passend werk buiten de organisatie)?
Tijdens het onderzoek zal de arbeidsdeskundige jullie beiden informeren over mogelijke gevolgen ten aanzien van werk, een eventuele WIA uitkering en de inkomensconsequenties hiervan. Het geeft dus zicht op de verschillende scenario’s, wederzijdse belangen en zal veelal richting geven aan het vervolgtraject.
Op basis van de gesprekken ontvangen jij en je medewerker een arbeidsdeskundig adviesrapport, welke als leidraad dient voor de verdere re-integratie.
De werkgever ontvangt voorafgaand aan het onderzoek een offerte van mkbasics.nl. Belangrijk om hierbij te vermelden is, dat medewerker gelijktijdig een machtiging voor dit onderzoek thuis gestuurd krijgt. Het advies is daarom vooraf met je medewerker in gesprek te gaan over het doel van het onderzoek en de verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter. Een dergelijk onderzoek kan vooraf bij medewerker onzekerheid teweeg brengen.
Financiën
Een arbeidsdeskundig onderzoek is best kostbaar. Indien je een verzuimverzekering hebt, kun je een verzoek indienen voor cofinanciering. Een verzekeraar heeft belang bij spoedig herstel van je medewerker, dus zal dit meestal honoreren.
Als je geen arbeidsdeskundig onderzoek inzet en je medewerker herstelt niet binnen de 2 jaar loondoorbetaling, dan kan UWV een loonsanctie opleggen van 1 jaar salarisdoorbetaling. Dat is veel duurder dan dit onderzoek, denk aan 40 tot 50 duizend euro.
Meer informatie
Heb je vragen omtrent een arbeidsdeskundig onderzoek? Neem dan contact op met je vaste casemanager. Ben je geen klant van mkbasics.nl? Neem dan contact op met je eigen arbodienst voor passende ondersteuning.