Leestijd minuten - 2 januari 2024
Voorkom schade tijdens re-integratie: de rol van effectieve communicatie
In de complexe wereld van re-integratie krijgen vaak de financiële aspecten de meeste aandacht, terwijl de menselijke elementen over het hoofd worden gezien. Dit kan onbedoelde schade veroorzaken tijdens het re-integratieproces. Maar welke rol speelt effectieve communicatie bij het voorkomen van dergelijke schade?

Hermen Troost, Verbanencoach, benadrukt het belang van een breder perspectief: “Wanneer de term 'schadelast' ter sprake komt, denk ik meestal aan de financiële consequenties en de dreigende loonsancties van het UWV. In de praktijk spreek ik echter dagelijks met mensen die te maken hebben met schade die onbedoeld is ontstaan 'tijdens' de re-integratie.”
Deze schade is vaak gerelateerd aan een gebrek aan effectieve communicatie, zoals blijkt uit voorbeelden tijdens kennismakingsgesprekken met medewerkers. Problemen variëren van onwetendheid over wetgeving en financiële impact tot een gebrek aan contact tussen medewerker en werkgever, onverwachte inkomensdalingen, of plotselinge vaststellingsovereenkomsten.
Troost benadrukt de noodzaak om anders naar tweede spoortrajecten te kijken: ““Vaak krijgen we te horen dat de tweede spoortrajecten nergens toe leiden. Het kost te veel en levert niks op. Hier zit mogelijk een kern van waarheid in, hoewel het soms noodzakelijk is en het resultaat (puur gericht op werk) voorspelbaar is. Ik wil het graag omdraaien. Tweede spoortrajecten richten zich vaak niet op waar het werkelijk om zou moeten gaan. We doen veel, maar het levert weinig op."
Focus op communicatie en voorbereiding
Wat als medewerkers volledig voorbereid zijn op het startmoment van het tweede spoortraject? Een goed geïnformeerde medewerker begrijpt beter wat er wordt verwacht en waarom, zelfs als ze overwegen terug te keren naar werk. Dit vereist echter tijd en aandacht, aspecten die vaak ontbreken.
In een tweede spoortraject is het cruciaal dat loopbaanadviseurs de tijd nemen om de behoeften van medewerkers te begrijpen. Een essentiële voorwaarde voor de vooruitgang en de re-integratie van de medewerker is het hebben van goede kennis van de persoonlijke situatie en de stappen die daarbij passen. Gebrek aan kennis van de persoonlijke situatie en de benodigde stappen kan leiden tot herstelinspanningen, wat extra tijd en energie kost en uiteindelijk de schadelast verhoogt.
Daarnaast is het van belang dat er een goede samenwerking is tussen de werkgever, bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en loopbaanadviseur. Medewerkers moeten worden betrokken bij het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak, waarbij hun meningen serieus worden genomen en ze regelmatig feedback en ondersteuning ontvangen.
Tijd, aandacht en bewustwording
Tijd, aandacht en bewuste communicatie zijn de sleutel tot het voorkomen van schade tijdens re-integratie. Investeer in het begrijpen van de behoeften van je medewerkers door een duidelijk plan van aanpak op te stellen, regelmatige voortgangsgesprekken te voeren, interesse te tonen en alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Stimuleer samenwerking tussen betrokken partijen en betrek medewerkers actief bij het proces, waardoor ze eigenaarschap kunnen nemen over hun re-integratie. Op deze manier draag je bij aan een soepel re-integratieproces en minimaliseer je potentiële schade voor zowel je organisatie als je medewerkers.