Ga naar de hoofdinhoud
Ga naar de hoofdinhoud
Logo

Leestijd minuten - 16 juli 2024

Wat te doen als je medewerker ziek uit dienst gaat

Als werkgever kun je in de situatie belanden waarin een medewerker ziek uit dienst gaat, wanneer zijn of haar contract afloopt tijdens de ziekteperiode. Dit is een complex proces met juridische en financiële gevolgen. Daarom is het belangrijk om precies te weten welke stappen je moet nemen om de situatie zo goed mogelijk af te handelen. Hier leggen we je uit wat de nodige stappen daarbij zijn.

wat-te-doen-medewerker-ziek-uit-dienst

Stap 1: Arbodienst op de hoogte brengen

Indien het dienstverband van de zieke medewerker binnenkort afloopt en het vooruitzicht is dat de medewerker tegen die tijd nog niet hersteld zal zijn, is het van belang dit tijdig te melden bij de arbodienst. Op die manier kunnen we gezamenlijk zorgen voor een tijdige opstelling van het re-integratieverslag, inclusief alle benodigde informatie. Ondanks het aanstaande vertrek van je zieke medewerker, blijf je tot dat moment als werkgever verantwoordelijk voor de lopende re-integratieactiviteiten. Het is tevens noodzakelijk dat je kunt aantonen dat je aan deze verplichtingen hebt voldaan.

Stap 2: Ziekmelding bij het UWV

Als de werknemer ziek uit dienst gaat dan dien je hem op de laatste dag van het dienstverband ziek uit dienst te melden bij het UWV. Dit gaat via de Verzuimmelding op het werkgeversportaal. 

Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maximaal €455 van de UWV. De ziekmelding kun je eenvoudig online doorgeven via het werkgeversportaal van het UWV. Het UWV neemt na de ziekmelding de re-integratieverplichtingen over.

Let op: Ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan blijf jij verantwoordelijk voor de re-integratie en de Ziektewetuitkering van de ex-medewerker. Ook in dat geval doe je op de laatste dag van het dienstverband een melding bij het UWV. Hiervoor wordt een ander formulier gebruikt.

Stap 3: Re-integratieverslag opstellen

Afhankelijk van de duur van de ziekte en de situatie van de medewerker, kan het nodig zijn (indien geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet) om een re-integratieverslag op te stellen.

  • Het dienstverband stopt binnen 6 weken na de eerste ziektedag: dan is er geen re-integratieverslag nodig. 
  • Het dienstverband stopt tussen de 6 en 10 weken na de eerste ziektedag: in dat geval maakt u een verkort re-integratieverslag en dient er een Probleemanalyse en een Plan van Aanpak opgesteld te zijn.Het verkorte re-integratieverslag dient de werknemer op de site van het UWV in te vullen. https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/verkort-re-integratieverslag.aspx
  • Het dienstverband stopt vanaf 10 weken na de eerste ziektedag: in dat geval maakt u een volledig re-integratieverslag.
  • U levert de documenten aan die u ook bij een WIA aanvraag inlevert. Wat u precies aanlevert hangt ook af van hoe lang het verzuim al loopt en wat er in het dossier allemaal gebeurd is. Maar denk hierbij aan:
  • Probleemanalyse
  • Bijstelling probleemanalyse
  • Inzetbaarheidsprofiel
  • Actueel oordeel
  • Plan van aanpak
  • Evaluaties plan van aanpak
  • Eerste jaarevaluatie
  • Eindevaluatie
  • Arbeidsdeskundig onderzoek
  • Documenten tweede spoor
  • Waarschuwingen/sancties

De UWV beoordeelt vervolgens of de ondernomen stappen genoeg waren voor de re-integratie van de medewerker. Indien de inspanningen onvoldoende zijn geweest kan het UWV u als werkgever een verhaalsanctie opleggen vanaf het moment dat de tekortkoming is gestart. 

Stap 4: Houd rekening met de financiële gevolgen

Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dat geldt ook wanneer een tijdelijk contact niet verlengd wordt. 

Afhankelijk van de totale loonsom van de organisatie kan het betekenen voor werkgevers (die geen eigen risicodrager Ziektewet zijn) dat de gedifferentieerde premie Ziektewet zal stijgen.

Meer informatie

Ben je klant van mkbasics.nl en wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met je vaste casemanager. Ben je geen klant van mkbasics.nl, dan kun je contact opnemen via info@mkbasics.nl of met je eigen arbodienst.