1. Homepage
    2. Nieuws
    3. Micro-agressie: Hoe kun je hier als organisatie het beste mee omgaan?

    Micro-agressie: Hoe kun je hier als organisatie het beste mee omgaan?

    Opmerkingen zoals “je bent best technisch voor een vrouw” of “maar waar kom je écht vandaan?” lijken misschien onschuldig, maar dit zijn subtiele vormen van discriminatie. Deze zogenoemde micro-agressies zijn vaak onbewust, maar hebben een grote impact op de werkvloer.

    Micro agressie

    Wat is micro-agressie?

    Micro-agressie verwijst naar kleine, vaak onbewuste opmerkingen of handelingen die discriminerend of kwetsend kunnen zijn. Deze vormen van communicatie kunnen ervoor zorgen dat iemand zich buitengesloten of anders behandeld voelt. Hoewel het vaak goedbedoeld is, blijft de onderliggende boodschap hetzelfde: "je hoort er niet bij." 

    Waarom is micro-agressie een probleem?

    Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de mensen die geconfronteerd worden met micro-agressieve opmerkingen, gebaren of acties, zich hierdoor gekwetst voelen. Dit kan leiden tot demotivatie en zelfs het vertrek van medewerkers. Micro-agressies kunnen leiden tot demotivatie en zelfs het vertrek van medewerkers. Het creëren van een inclusieve en respectvolle werkcultuur is essentieel om iedereen zich welkom en gewaardeerd te laten voelen “Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op micro-agressies in je organisatie en om het onderwerp bespreekbaar te maken”, zegt Anita Koops, strategisch arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie. “Dat draagt bij aan sociale veiligheid.”

    Hoe herken je micro-agressie?

    Micro-agressies blijven vaak onopgemerkt. Degenen die zich er schuldig aan maken, bedoelen het meestal niet verkeerd en de slachtoffers durven er vaak niet op te reageren. Toch kan het effect groot zijn. Daarom is het belangrijk om medewerkers bewust te maken van hoe opmerkingen of gedrag kunnen worden ervaren.

    Vier tips om micro-agressie te voorkomen

    1. Zorg voor bewustwording onder medewerkers
      Micro-agressies kunnen ongemerkt schade aanrichten. Trainingen en workshops over vooroordelen en diversiteit kunnen helpen om medewerkers bewust te maken van de impact van hun woorden en daden. Het bevorderen van empathie speelt hierin een belangrijke rol. Hoe beter we elkaar begrijpen, hoe veiliger de werkomgeving wordt.

    2. Rol van leidinggevenden
      Leidinggevenden hebben een cruciale rol in het terugdringen van micro-agressie. Door zelf inclusieve taal te gebruiken, respectvol om te gaan met de verschillen in de teams en actief op te treden bij incidenten, geven zij het goede voorbeeld. Trainingen kunnen helpen om hen te ondersteunen in deze voorbeeldrol.

    3. Beleid en richtlijnen
      Het opstellen van duidelijk beleid rondom inclusie en diversiteit is essentieel. Zorg voor een veilig en anoniem meldsysteem voor medewerkers die te maken krijgen met micro-agressie. Dit helpt om incidenten aan te pakken zonder angst voor repercussies. Bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon.

    4. Ondersteun medewerkers en vier diversiteit
      Geef medewerkers de ruimte om incidenten te melden en bied ze ondersteuning wanneer ze zich gekwetst voelen. Organiseer activiteiten die diversiteit vieren en laat zien dat verschillen juist een kracht zijn binnen het team. Zo bouw je aan een cultuur van waardering en respect.

    Micro-agressies vormen een verborgen uitdaging op de werkvloer, maar door bewustzijn te creëren en actief beleid te voeren, kun je de negatieve effecten ervan verminderen. Door medewerkers te ondersteunen en diversiteit te omarmen, maak je van jouw organisatie een plek waar iedereen zich gewaardeerd voelt.

    Meer weten?

    Wil je meer weten over hoe mkbasics jouw organisatie kan ondersteunen bij het bevorderen van een inclusieve werkcultuur? Neem dan contact met ons op. Ben je klant van mkbasics, neem dan contact op met jouw casemanager. Nog geen klant? Mail dan naar sales@mkbasics.nl Neem contact met ons op voor meer informatie over onze trainingen en adviesmogelijkheden.

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

      

    Deel deze pagina