1. Hoe maak je van jouw goede voornemens een echte leefstijl

  Hoe maak je van jouw goede voornemens een echte leefstijl

  In januari staan veel mensen te popelen om te beginnen met een nieuwe start. Gezond eten, meer bewegen, minder social media en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Volgens onderzoek heeft zo’n 80% van Nederland goede voornemens in een nieuw jaar. Slechts 8% daarvan weet de goede voornemens vol te houden. Onderzoek daarin toont aan dat de meeste goede voornemens na een week of twee alweer vergeten zijn.

  Goede voornemens

  Hoe zorg je er nu voor dat jouw goede voornemens een echte leefstijl worden?. Wanneer je een doel hebt en dit integreert in jouw ritme is de kans dat je het doel behaald veel groter. Het volhouden van een goed voornemen is een lastig onderwerp. Iedereen heeft zo zijn eigen manier en de voornemens kunnen ook ontzettend verschillen. De één zal willen stoppen met roken en de ander wil bijvoorbeeld afvallen.

  In de basis zijn de volgende stappen belangrijk voor het volhouden van een goed voornemen:

  • Zet je omgeving in, zorg dat iedereen op de hoogte is en dat je alle tools binnen handbereik hebt om jouw doel/voornemen te behalen
  • Wees niet te hard voor jezelf als het niet in één keer lukt, een andere leefstijl creëren kost nu eenmaal  tijd
  • Beloon jezelf als iets is gelukt, ook kleine successen mogen gevierd worden
  • Schakel de hulp van anderen in, als je de hulp van anderen hebt kun je over de doelen praten en elkaar motiveren
  • Maak eventueel een plan met gradaties, kies voor jouw doel bijvoorbeeld drie uitgangspunten of tussendoelen. Op deze manier kun je jouw doel altijd bijstellen als dit nodig is.

  Je kunt natuurlijk losse doelen/voornemens hebben maar je kunt ook werken aan een gezonde leefstijl. Dan pak je het groter aan en werk je aan jezelf voor de langere termijn. Ook een gezonde leefstijl kan weer voor iedereen anders zijn. De één heeft meer slaap nodig, de ander meer ontspanning.

  Wanneer je aan de slag gaat met je leefstijl is het belangrijk dat je gaat kijken naar de elementen die je nu mist in je leven. Als je hier dan weer op inzoomt kun je zelf vaak wel invullen wat er nodig is om dit te verbeteren. Wanneer je meer inspiratie nodig hebt om een gezonde leefstijl te creëren kun je ook onderzoek doen door het lezen van boeken. Er zijn ontzettend veel boeken die je kunnen helpen een voor jouw gezonder leven te realiseren.

  Als je eerlijk kijkt naar jouw huidige leefstijl, zijn er dan dingen die je kunt verbeteren? En ga je daar mee aan de slag?

  Deel deze pagina