1. Hoe ga je om met werkstress?

    Hoe ga je om met werkstress?

    Een telefoon die continue afgaat, een vollopende inbox en deadlines die gehaald moeten worden. Alle taken die op het werk moeten worden uitgevoerd kunnen soms flink opstapelen en overweldigend zijn. Je kunt makkelijk het overzicht kwijtraken en daar enorme stress door ervaren.
    Vaak uit deze stress zich in een neerwaartse spiraal. De ene negatieve gedachte volgt na de andere en voor je het weet heb je jezelf ervan overtuigd dat ‘je het toch nooit gaat redden’.

    Werkstress

    Symptomen worden niet serieus genomen

    Veel mensen erkennen pas dat ze stress hebben wanneer het te laat is. Symptomen als moeheid, verkeerd ademhalen, gespannenheid en slecht slapen worden niet serieus genoeg genomen. Wanneer iemand gestrest is, is het lichaam eigenlijk continue aan het vluchten, vechten of het blokkeert. Met deze kenmerken kun je niet helder genoeg nadenken. Het is dus belangrijk om een andere mindset te creëren.

    Makkelijker gezegd dan gedaan

    Natuurlijk is een andere mindset niet binnen een minuut gerealiseerd. Dit vergt oefening en wat andere handvatten. Allereerst kun je beginnen met uit de situatie te stappen die stress veroorzaakt. Loop een kort rondje, haal even een glas water of lees een stuk over een onderwerp dat je leuk vind. Door uit de situatie te stappen die stress veroorzaakt kun je de situatie letterlijk even op een afstand bekijken en dit kan je tot andere inzichten brengen.

    Ga het gesprek met jouw negatieve gedachten aan

    De negatieve gedachten die opdoemen wanneer je gestrest bent mogen best wel eens een weerwoord krijgen. Geef dit weerwoord dan ook wanneer er een negatieve gedachte omhoog komt. Ben je jezelf aan het overtuigen dat het niet goed genoeg is, geef dan bij jezelf aan dat dit voor nu alles is wat je kunt doen. Raak je gespannen van het feit dat je gestrest bent? Kalmeer jezelf met de gedachte dat het heel normaal is om af en toe wat gespannen te zijn, en dat je hier  hier prima mee kunt omgaan.

    Overige handvatten:

    • Neem (lang) genoeg pauze, ga niet doorknallen om die ene deadline toch maar net te halen maar neem afstand. Dit verbetert ook de productiviteit
    • Zoek de natuur op. Het is bewezen dat de natuur een kalmerend effect heeft.
    • Maak stress bespreekbaar. Overzie je het echt niet meer? Maak het dan bespreekbaar met je leidinggevende of vertrouwenspersoon.

    Deel deze pagina