1. Het belang van slaap

    Het belang van slaap

    Op 15 maart 2024 is het de Internationale Dag van de Slaap, een dag gewijd aan het bewustzijn van het belang van een goede nachtrust voor onze algehele gezondheid en welzijn. Wat kun je zelf doen, of laten, om beter te slapen?

    Dag van de slaap 2024

    Het belang van slaap voor de gezondheid

    Slaap speelt een cruciale rol bij het herstel van ons lichaam en brein. Tijdens de slaap ondergaan we verschillende stadia van rust en herstel, waarbij ons lichaam zichzelf vernieuwt en onze hersenen informatie verwerken en consolideren. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, stemmingsstoornissen en verminderde cognitieve functies. Maar slaaptekort kan ook leiden tot verminderde productiviteit op het werk, verhoogde kans op ongevallen, zoals verkeersongevallen.

    Beter slapen

    Wat kun je zelf doen, of laten, om beter te slapen?

    • Stop met je druk maken over je nachtrust. Het is heel normaal dat je ’s nachts een aantal keren wakker wordt. Dat is evolutionair bepaald: in de oertijd was dat nodig om af en toe te peilen of er gevaar dreigde.

    • Draai je wekker om. Veel mensen hebben de neiging om als ze ’s nachts wakker worden, op de wekker te kijken en gaan malen over hoe kort ze nog maar kunnen slapen. Dat helpt niet om de slaap weer te vatten – veel te veel activiteit in het brein.

    • Doorbreek je patroon. Slecht slapen wordt vaak juist in stand gehouden doordat erover blijft piekeren. Wat veel mensen dan doen, is dat ze langer in bed blijven liggen. Niet verstandig, want dat maakt weer dat je ’s nachts slechter slaapt. Je bent niet moe genoeg. Sta dus gewoon op tijd op.

    • Dat geldt ook voor de zondagochtend. Als je denkt dat je op zondagavond slecht slaapt omdat je ligt te piekeren over je werk dat maandag weer begint, probeer dan eens op zondag eerder op te staan. Het kan er namelijk ook aan liggen dat je ’s ochtends te laat bent opgestaan.
    • Bouw af vanaf ongeveer 1,5 uur voordat je gaat slapen. Dus niet meer intensief sporten, geen spannende film kijken en geen al te intensief schermgebruik. Zo komt je brein alvast in ruststand. Sporten is overigens wel goed voor je nachtrust, maar niet vlak voordat je naar bed gaat.
    • Koel je brein verder af door de verwarming alvast wat lager te zetten en je trui uit te trekken.
    • Drink geen alcohol. Daar haal je je slaapkwaliteit mee omlaag. Zwaar eten is ook niet bevorderlijk. Heb je ’s avonds laat nog honger, neem dan iets lichts en eiwitrijks.
    • Eet elke avond bijvoorbeeld twee kiwi’s. Veel mensen denken dat warme melk helpt om de slaap te vatten. Er zit inderdaad een stofje in warme melk dat hieraan kan bijdragen, maar dan moet je eigenlijk wel twee liter drinken om daar genoeg van binnen te krijgen. Wat wél effectief is – als je het minstens vier weken volhoudt: elke avond twee kiwi’s.

    Meer weten over beter slapen?

    Wil je meer informatie? Neem dan contact op met je vaste casemanager van mkbasics.nl.
    Ben je geen klant van mkbasics.nl, dan raden we je aan contact op te nemen met je eigen arbodienst voor passende ondersteuning.

    Bekijk ook eens het aanbod van trainingen en workshops van onze zustermaatschappij BeLife. 
    Ga direct naar de workshop Gezond slapen

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

     

    Deel deze pagina