1. Een compliment is zo gegeven, maar wat zijn eigenlijk de effecten?

  Een compliment is zo gegeven, maar wat zijn eigenlijk de effecten?

  In het dagelijkse ritme van ons werk kan het er nog wel eens bij inschieten om stil te staan bij onze collega’s en werknemers. Dankbaarheid komt vaak niet als eerste bij iemand op wanneer het druk is en er gewerkt moet worden.

  Toch is het enorm belangrijk om even stil te staan bij de dingen die een werknemer doet. Opbouwende kritiek of advies is snel gegeven maar een compliment gaat dieper en doet vaak veel goed.

  Complimentendag

  Een complimentje geven, wat doet dat eigenlijk met een mens?

  Wanneer iemand een compliment ontvangt kan dit enorm veel positieve gevolgen hebben. Zo versterkt het onder andere het zelfbeeld van diegene. Daarnaast wordt de stof dopamine in de hersenen aangemaakt, de stof die je een goed gevoel geeft. Het is immers heel fijn om te horen wat je goed doet en waar je vooral mee door moet gaan. Mensen voelen zich gezien en gewaardeerd. Deze punten zijn een grote behoefte voor veel mensen.

  Naast het goede gevoel dat je een ander geeft, doet het ook wat met het beeld dat jij afgeeft. Zo toon je onder andere dat je betrokken bent. Stiekem motiveer je iemand wanneer je een ander een compliment geeft.

  Ook werk je door middel van een compliment aan de band met iemand en kun je je meer verbonden voelen met die persoon. Op die manier is het ook leuker en makkelijker om een compliment terug te ontvangen. De persoon die jij complimenteert zal zich ook vrijer voelen om jou een compliment terug te geven.

  Kortom, complimenten geven moet je gewoon doen

  Simpelweg strooien met complimenten om het geven van een compliment moet niet helemaal het doel zijn. Geef iemand een oprecht compliment wanneer diegene dat verdient. Geef in je compliment aan waar de uitdaging lag en wat je er zo goed of knap aan vind.

  Het geven van complimenten aan elkaar kan de werksfeer verbeteren en dus het werkplezier verhogen. Kortom, start met het geven van complimenten en zie eens wat er gebeurd.

  Deel deze pagina