1. Medewerkers motiveren om op de fiets te stappen

  Medewerkers motiveren om op de fiets te stappen

  Wist je dat werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag zitten (TNO, 2024)? Het woon-werkverkeer draagt hier ook aan bij. Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking gaat namelijk met de auto of het openbaar vervoer naar hun werk (Ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 2023). Op 16 mei 2024 is het 'Fiets naar je Werk Dag'. Een mooi moment om jouw medewerkers te stimuleren om in beweging te komen.

  fietsende-medewerker

  Je medewerkers, de organisatie en het milieu gezond houden

  Beweging is goed voor de mens. Het verkleint de kans op overgewicht, chronische ziektes en stress. Daarnaast bevordert het de creativiteit en draagt het bij aan een beter slaappatroon. Daarnaast hebben medewerkers die goed in hun vel zitten, een hogere arbeidsproductiviteit. 

  Fietsen naar werk zorgt ook voor verbinding. Collega’s die bij elkaar in de buurt wonen, kunnen samen naar het werk fietsen. Zo leren zij elkaar op een andere manier kennen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de medewerkers. In sommige gevallen kan fietsen naar het werk ook tijd besparen. Deze medewerkers staan minder in de file waardoor hun reistijd afneemt. Zij kunnen hierdoor een betere werk-privé verdeling ervaren.

  Naast de individuele en organisatorische aspecten is fietsen naar het werk ook goed voor de maatschappij. Het is een duurzame manier van reizen, omdat er geen CO2 uitgestoten wordt. Je vermindert hiermee de ecologische voetdruk van jezelf en van jouw organisatie. 

  Stap ook op de fiets op thuiswerkdagen

  Steeds meer organisaties werken hybride, waardoor elke dag naar het werk fietsen niet meer gebruikelijk is. Om jouw medewerkers ook op thuiswerkdagen te stimuleren om meer te bewegen, kun je jouw medewerkers aanmoedigen om voor of na hun werk een stukje te gaan fietsen. Zo houd je jouw medewerkers ook op thuiswerkdagen mentaal en fysiek gezond. 

  Medewerkers motiveren om op de fiets te stappen

  Niet elke medewerker staat te trappelen om te fietsen naar het werk. Hoe kun je hen dan toch motiveren? Het is belangrijk om eerst in gesprek te gaan met je medewerkers om te achterhalen waarom ze liever met de auto of het OV naar het werk gaan dan met de fiets. Is de reisafstand te groot, of vinden ze de auto of het OV comfortabeler? En wat maakt dat ze dit dan comfortabeler vinden? Deze inzichten geven jou sturing in hoe je je medewerkers het beste over dit onderwerp kunt benaderen. Hieronder alvast vijf tips:

  • Informeren over fietsroutes
   Het kan voorkomen dat medewerkers niet weten hoe ze het beste naar hun werklocatie kunnen fietsen. Dit kan een barrière vormen. Help en informeer deze medewerkers over de meest geschikte fietsroutes. Reizen medewerkers met het openbaar vervoer? Informeer hen dan over de routes richting een trein-, metro- of busstation.
  • Voordelen communiceren
   Niet voor iedereen zijn de voordelen van bewegen, en dus ook het fietsen naar het werk, bekend. Goed om dit richting jouw medewerkers te communiceren. Laat jouw medewerkers bijvoorbeeld naar de podcast ‘Waarom bewegen zo goed is voor je’ luisteren en maak ze bekend met de voordelen omtrent beweging.
  • Challenges
   Het aangaan van challenges werkt motiverend. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd tussen afdelingen op basis van het aantal gefietste kilometers. Beloon de winnaars met een mooie prijs om ze nog extra te motiveren.
  • Genoeg fietsvoorzieningen
   Als medewerkers op de fiets naar kantoor komen, dan is het prettig als er genoeg fietsvoorzieningen zijn. Denk aan genoeg parkeerplaatsen voor fietsen of het beschikbaar stellen van een fietspomp.
  • Fietsplan
   Maak van fietsen een prioriteit binnen jouw organisatie door het fietsplan aan te bieden. Zo kunnen medewerkers op een voordelige manier een fiets aanschaffen.

  Meer weten?

  Fietsen naar het werk heeft positieve effecten op het functioneren van medewerkers. Het verkleint de kans op mentale en fysieke klachten, maar stimuleert de productiviteit van medewerkers. Wil je meer weten over hoe mkbasics.nl voor een gezonde leefstijl in jouw organisatie zorgt? Neem dan contact met je vaste casemanager. Ben je geen klant van mkbasics.nl, neem dan contact op via sales@mkbasics.nl of je eigen arbodienst.

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

   

  Deel deze pagina

  Terug naar nieuwspagina