1. Is er sprake van ziekte of van niet goed functioneren?

    Is er sprake van ziekte of van niet goed functioneren?

    In onze dagelijkse praktijk maken wij regelmatig mee dat een werknemer zich ziek meldt terwijl er (ook) onderliggende problematiek speelt. Zoals bijvoorbeeld het niet goed functioneren van de werknemer, al of niet gepaard gaand met een arbeidsconflict.

    In onze dagelijkse praktijk maken wij regelmatig mee dat een werknemer zich ziek meldt terwijl er (ook) onderliggende problematiek speelt.

    Als het dan tot een uitbarsting komt doordat de werknemer een functioneringsgesprek heeft of anderszins op het functioneren wordt aangesproken, meldt de werknemer zich ziek.

    Dit is een lastige situatie, want door deze stressvolle situatie kan de werknemer als reactie zeker medische klachten krijgen waardoor de ziekmelding gerechtvaardigd is. Echter de oorzaak van de klachten is het (niet goed) functioneren en daar moet een aanpak voor komen.

    Ons advies aan de werkgever/leidinggevende in dergelijke situaties is om regie te nemen over de ziekmelding. Dit kun je doen door zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de casemanager om de situatie te bespreken en eventueel een consult voor de werknemer in te laten plannen bij de bedrijfsarts. De casemanager zal de situatie schetsen aan de bedrijfsarts en deze kan een uitspraak doen over ziekte en herstel en waar de werknemer op dat moment wel en niet toe in staat is.

    Het is belangrijk is dat deze situatie niet te lang duurt. Snel handelen is gewenst zodat de werknemer kan werken aan herstel en het probleem op de juiste manier opgelost wordt. Dit zou een verbetertraject of scholing voor de werknemer kunnen zijn, of in het uiterste geval een vaststellingsovereenkomst.

    Helaas zien wij te vaak dat door werkgevers/leidinggevenden met de beste bedoelingen werknemers in dergelijke situaties veel te lang ziek thuis zitten. Hoe langer iemand thuis zit, hoe moeilijker de weg terug naar werk, zeker als er functioneringsproblematiek speelt.

    In extreme gevallen is een werknemer zomaar een jaar of langer ziek en komt misschien zelfs de WIA aanvraag in beeld. Met een beetje pech oordeelt het UWV dan ook nog dat er re-integratie kansen zijn gemist en heeft de werkgever een loonsanctie te pakken. Dan wordt het al met al een kostbare zaak. Tijdig ingrijpen is een stuk goedkoper en voor beide partijen hoe dan ook beter.

    Bij vragen of behoefte aan een sparringpartner: neem gerust contact op met je casemanager.

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwspagina