1. Homepage
  2. Nieuws
  3. De voordelen van een kortere werkweek

  De voordelen van een kortere werkweek

  Wanneer je korter werkt dan 40 uur per week ben je productiever en heb je ook nog een betere balans tussen werk en privé. Dit is een conclusie die de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (IAO) trekt.

  Kortere Werkweek

  In het rapport van het onderzoek is onder andere gekeken naar het aantal uren en het werkrooster. Daarnaast werd gekeken naar de prestaties en de balans tussen het werk en het privéleven. Wanneer iemand minder werkt, houdt diegene meer tijd over voor het privéleven, al hangt dit wel af van de tijden waarop men werkt. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ploegendiensten of oproepwerk, kan dit juist een negatieve invloed hebben op de balans.

  Het IAO geeft als advies aan werkgevers om kortere werkweken aan te moedigen

  Los van de balans tussen werk en privé heeft een kortere werkweek nog een groot voordeel. De VN heeft namelijk onderzocht dat mensen die minder dan 40 uur werken een stuk productiever zijn. Langere dagen en weken kunnen zorgen voor minder productiviteit en ook het verloop bij bedrijven waar minder flexibiliteit is, is hoger.

  Wanneer werknemers gelukkig(er) zijn komt dit ook naar voren in het werk dat zij afleveren. Echter is het niet voor elke werkgever een optie om flexibel te kunnen zijn met werktijden en roosters. Het onderzoek van de VN laat dus maar een deel van de werkelijkheid zien.

  Flexibiliteit is een trending onderwerp

  Los van het advies van de IAO heeft de werkgever de laatste jaren al veel te verduren gehad op het gebied van flexibiliteit. Uiteraard heeft de coronacrisis hier een grote bijdrage in gehad. Meerdere experts geven aan dat het verkorten van een werkweek echt niet voor iedere werkgever een optie is, maar dat werknemers en werkgevers vooral met elkaar in gesprek moeten blijven over de mogelijkheden.

  Deel deze pagina