1. Dag van Veiligheid en Gezondheid op Werk 2024 Samenwerken voor een veilige werkomgeving

    Dag van Veiligheid en Gezondheid op Werk 2024: Samenwerken voor een veilige werkomgeving

    Op 28 april 2024 is het de Dag van Veiligheid en Gezondheid op Werk. Deze internationale dag, georganiseerd door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), focust op het belang van preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit jaar staat in het teken van samenwerking: samen sterk voor een gezonde en veilige werkomgeving.

    Dag voor veilig en gezond werken

    Waarom is preventie belangrijk?

    Een gezonde en veilige werkomgeving is essentieel voor:

    • De gezondheid en het welzijn van medewerkers: Door te investeren in preventie, kunnen we ongevallen en beroepsziekten voorkomen. Dit bevordert de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers, wat leidt tot een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

    • Een positieve werkomgeving: Een veilige en gezonde werkomgeving draagt bij aan een betere sfeer en motivatie op de werkvloer. Medewerkers voelen zich meer gewaardeerd en betrokken, wat leidt tot een lager verloop en een hogere werktevredenheid.

    • Een duurzame bedrijfsvoering: Veilig en gezond werken is niet alleen goed voor de medewerkers, maar ook voor het bedrijf. Preventie kan kosten besparen, de productiviteit verhogen en het imago van het bedrijf verbeteren.

    Samenwerking is de sleutel

    Preventie is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, medewerkers en de overheid. Door samen te werken, kunnen we een cultuur van veiligheid en gezondheid creëren op de werkvloer.

    Enkele tips voor een gezonde en veilige werkomgeving:

    Werkgevers:

    • Veilig werken begint bij het (h)erkennen en beperken van de risico’s binnen je organisatie. Met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) zorg je voor een systematische aanpak.
    • Stel een preventiemedewerker aan en ondersteun deze bij zijn preventie taken.
    • Neem technische en organisatorische maatregelen om gevaren te elimineren of te minimaliseren.
    • Geef voorlichting en trainingen aan medewerkers over veiligheid en gezondheid.
    • Stel een preventieplan op.

    Medewerkers:

    • Volg de veiligheidsvoorschriften.
    • Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
    • Meld onveilige situaties.
    • Draag bij aan een positieve werkomgeving.

    De Dag van Veiligheid en Gezondheid op Werk is een uitgelezen moment om stil te staan bij het belang van preventie. Organiseer activiteiten om aandacht te besteden aan veiligheid en gezondheid op de werkvloer, zoals workshops, trainingen of informatieavonden. Deel tips en informatie via social media en bespreek met uw collega's hoe u samen kunt werken aan een gezondere en veiligere werkomgeving.

    Meer informatie

    Naast de tips in dit artikel zijn er nog veel meer dingen die we kunnen doen om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te bevorderen. Ben je klant van mkbasics.nl en heb je hulp nodig bij dit onderwerp? Neem dan contact op met je vaste casemanager van mkbasics.nl. Ben je geen klant van mkbasics.nl? Neem dan contact op met je eigen arbodienst voor passende ondersteuning.

     

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

     

    Deel deze pagina