Onderzoekt de mogelijkheden voor re-integratie bij verzuim
Lees meerSignaleren waar medewerkers de verbinding dreigen te verliezen, risico’s in kaart breggen en het geven van advies.
Arbeidsdeskundige
De arbeidsdeskundige adviseert bij de sociale, maatschappelijke, juridische en financiële aspecten van verzuim en kijkt naar de mogelijkheden voor de uitgevallen medewerker om te re-integreren met als doel langdurige uitval te beperken. De arbeidsdeskundige onderzoekt de knelpunten van het werk of de omgeving, brengt deze in kaart en bedenkt oplossingen, zodat de medewerker op een structurele en duurzame manier weer aan het werk kan gaan of kan blijven werken.
Arbeidsdeskundig onderzoek
Van werkgevers en medewerkers wordt verwacht tijdig actie te nemen als duidelijk is dat de medewerker ten gevolge van ziekte zijn eigen werk niet meer of niet volledig kan doen. Als werkgever ben je verplicht om te onderzoeken hoe de medewerker naar arbeidsvermogen kan blijven werken.
Je kunt hiervoor een arbeidsdeskundig onderzoek inzetten. Hoe eerder je een arbeidsdeskundig onderzoek inzet, hoe eerder er duidelijkheid is over de re-integratiemogelijkheden. Maar ook vóór medewerkers langdurig uitvallen, kunnen arbeidsdeskundigen meedenken over oplossingen. Zo signaleren zij waar medewerkers de verbinding dreigen te verliezen, brengen de risico’s in kaart en geven advies.
Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek inzetten?
- Bij medewerkers die in toenemende mate problemen ervaren in de uitvoering van hun eigen werk, maar wel helder willen hebben hoe ze eventueel verzuim kunnen voorkomen.
- Het voorkomen van uitval door na te denken over mogelijke aanpassingen in het werk en/of voorzieningen.
- Bij iedere medewerker die ten gevolge van ziekte en/of gebrek zijn eigen werk niet meer duurzaam of slechts beperkt kan uitvoeren.
“In mijn rol als arbeidsdeskundige adviseer ik werkgever en medewerker over de waarde en mogelijkheden van mens, werk en inkomen.
Jos van de Reijken, arbeidsdeskundige
Wat mij drijft in mijn werk is een perfecte fit vinden waarbij een medewerker weer optimaal kan functioneren en presteren naar vermogen. Een optimale balans van belasting en belastbaarheid waarbij de medewerker het beste uit zichzelf kan halen, juist ook wanneer er sprake is van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Een fit waarbij medewerker er helemaal bij hoort, meerwaarde kan brengen en bovenal veel werkplezier kan ervaren!”