1. Ziekteverzuim bij kleine bedrijven

  Ziekteverzuim bij kleine bedrijven: voorkom langdurige uitval van medewerkers

  Als werkgever sta je trots te midden van je team dat hard werkt om je bedrijf draaiende te houden. Maar wat gebeurt er wanneer er een van je medewerkers ziek wordt? Hoe zorg je ervoor dat ze zo snel mogelijk weer duurzaam aan de slag kunnen en hoe voorkom je dat ze langdurig uitvallen?

  Uitval

  Wat zeggen de cijfers

  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het tweede kwartaal van 2023 5,1 procent. Dit betekent dat er van elke duizend werkdagen 48 werden verzuimd wegens ziekte. De cijfers tonen een iets hogere waarde aan dan in het kwartaal van 2022, wat op 4,7 procent stond.

  Er komt een verschil naar voren bij bedrijven met 100 tot 249 medewerkers, waar het ziekteverzuimpercentage dan 6,0 procent is. De laagste waarde is bij bedrijven met minder dan 10 medewerkers, wat 3 procent is. Dit sluit aan bij het onderzoek van Securex, waaruit bleek dat medewerkers bij kleine bedrijven minder vaak ziek zijn, maar wel langer afwezig zijn als ze ziek worden. 

  Oorzaken 

  Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit verschijnsel, zoals: een sterke betrokkenheid en verantwoordelijkheidszin bij de medewerkers, een tekort aan vervanging of noodplan voor de afwezige medewerkers en een minder goede preventie en begeleiding van de gezondheid en het welzijn van de medewerkers, omdat kleine bedrijven vaak geen eigen personeelsdienst of welzijnsdeskundige hebben.
  Langdurig ziekteverzuim heeft gevolgen voor de gezondheid, het inkomen van de medewerker, maar ook voor de productiviteit en de sfeer van het bedrijf. Volgens Securex keert 42 procent van de medewerkers die langer dan een maand ziek zijn, niet binnen een jaar terug naar het werk. 

  Voorkomen 

  Om dit te voorkomen of te verminderen, is het belangrijk om een open en ondersteunende werkomgeving te creëren, waarbij regelmatig feedback en erkenning wordt gegeven, waar gesprekken worden gevoerd over verwachtingen en behoeften en waar flexibele werkuren, thuiswerk en aangepast werk wordt aangeboden. Daarnaast kan het inschakelen van externe diensten of organisaties die gespecialiseerd zijn in het bevorderen van het welzijn op het werk, helpen bij het voorkomen of verminderen van langdurig ziekteverzuim.

  Meer informatie

  Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met je vaste casemanager van mkbasics.nl of via sales@mkbasics.nl

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

   

  Deel deze pagina