1. Zieke medewerker uit dienst: wat moet je als werkgever regelen?

  Zieke medewerker uit dienst: wat moet je als werkgever regelen?

  Indien een medewerker ziek is, doorlopen werkgever en medewerker de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Dit proces is bedoeld om ervoor te zorgen dat de medewerker zo verantwoord en snel mogelijk weer duurzaam aan het werk kan. Het kan echter ook voorkomen dat het arbeidscontract van de zieke medewerker afloopt tijdens de ziekteperiode en dat de medewerker dus ziek uit dienst gaat. In dat geval is het belangrijk om te weten waar je als werkgever op moet letten en welke zaken je moet regelen. Wij zetten het hieronder voor je op een rij.

  ziek uit dienst

  Ziekmelden bij UWV

  Indien de medewerker ziek uit dienst gaat, dien je hem als werkgever op de laatste dag van zijn dienstverband bij UWV ziek te melden. Zorg ervoor dat je dit tijdig doet om een boete van UWV te voorkomen. UWV  neemt de re-integratieverplichtingen over volgens de Wet verbetering poortwachter. Als je als werkgever echter eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet (ERD ZW), draag je zelf de verantwoordelijkheid voor de Ziektewetuitkering en de re-integratie van je (voormalige) medewerkers die hier recht op hebben.

  Opstellen van het re-integratieverslag

  In bepaalde situaties dien je als werkgever een re-integratieverslag op te stellen wanneer je medewerker ziek uit dienst gaat. Dit hangt af van de duur van de ziekte op het moment van uitdiensttreding. Wanneer is het nodig om wel, geen of een verkort re-integratieverslag te maken?

  • Geen re-integratieverslag
   Indien de medewerker minder dan 6 weken ziek is op het moment van beëindiging van het dienstverband.

  • Verkort re-integratieverslag
   Indien de medewerker tussen de 6 weken en 10 weken ziek is op het moment dat het dienstverband eindigt. Of als de bedrijfsarts verwacht dat de werknemer binnen 3 maanden helemaal hersteld is.

  • Wel re-integratieverslag
   Indien de medewerker 10 weken of langer ziek is op het moment van uitdiensttreding.

  Arbodienst op de hoogte brengen

  Indien het dienstverband van de zieke medewerker binnenkort afloopt en het vooruitzicht is dat de medewerker tegen die tijd nog niet hersteld zal zijn, is het van belang dit tijdig te melden bij de arbodienst. Op die manier kunnen we gezamenlijk zorgen voor een tijdige opstelling van het re-integratieverslag, inclusief alle benodigde informatie. Ondanks het aanstaande vertrek van je zieke medewerker, blijf je tot dat moment als werkgever verantwoordelijk voor de lopende re-integratieactiviteiten. Het is tevens noodzakelijk dat je kunt aantonen dat je aan deze verplichtingen hebt voldaan.

  Meer informatie

  Ben je klant van mkbasics.nl en wil je meer informatie? Neem dan contact op met je vaste casemanager. Ben je geen klant van mkbasics.nl, dan raden we je aan contact op te nemen met je eigen arbodienst voor passende ondersteuning.

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

   

  Deel deze pagina