1. Verzuim door menstruatie

    Verzuim door menstruatie: hoe kun je hier als werkgever mee omgaan?

    Een onderwerp dat vaak nog onvoldoende aandacht krijgt, is menstruatiepijn. Als werkgever kun je verschillende dingen doen om je medewerkers hierin te ondersteunen. Maar hoe pak je dit aan? Wij hebben een aantal tips.

    Menstruatie 2

    Wat is hevige menstruatiepijn?

    Tijdens de menstruatie kan een vrouw klachten hebben, zoals kramp in de buik, rugpijn en/of hoofdpijn. Een menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen.

    Voor iedere vrouw is haar menstruatie anders. De één ervaart meer klachten dan de ander. Maar bij sommige vrouwen is de menstruatie zo hevig, dat zij zich ziek voelen. Het lukt dan niet om dagelijkse activiteiten (goed) uit te voeren.

    4 tips voor werkgevers

    1. Maak het onderwerp bespreekbaar
      Menstruatie is voor veel mensen een taboe: ze vinden het niet iets om over te praten. Het doorbreken van dit stigma is essentieel, en als organisatie is het van belang een inclusieve omgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun behoeften te bespreken.

    2. Is er een mogelijkheid tot thuiswerken?
      In bepaalde beroepen is thuiswerken een haalbare optie. Thuiswerken verlaagt de drempel om aan het werk te gaan. Medewerkers hoeven niet te reizen en voelen zich vaak comfortabeler thuis. Ook kan het voor medewerkers met ernstige pijnklachten fijn zijn om tussendoor even op bed te liggen.

    3. Tijdelijk aanpassing van de werktaken
      Hoewel niet alle functies zich lenen voor thuiswerken, is het in veel gevallen wel mogelijk om de werkzaamheden anders in te delen. Taken die veel energie kosten, kunnen bijvoorbeeld later worden opgepakt.

    4. Flexibele omgang met werktijden
      Is er een medewerker die last heeft van menstruatieklachten, die wel te verdragen zijn waardoor ziekmelden niet noodzakelijk is? Kijk dan of er flexibel omgegaan kan worden met werkdagen en -tijden. Als een medewerker parttime werkt, wil zij misschien tijdens haar menstruatie een dag minder werken en deze later weer inhalen. Op dagen met menstruatiepijn minder uren werken en op andere dagen juist meer, kan ook een optie zijn.

    Meer informatie?

    Ben je klant van mkbasics.nl? Dan kun je contact opnemen met je vaste casemanager. Ben je geen klant? Neem dan contact op via info@mkbasics.nl.

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

     

    Deel deze pagina