1. Verslaving bespreekbaar maken, ook als het lastig is

  Verslaving bespreekbaar maken, ook als het lastig is

  Vijf procent van de werknemers in Nederland kampt met een verslaving. Vroeg of laat vallen ze uit in het arbeidsproces. Stephan Roelofs (53) is zelf jarenlang verslaafd geweest aan drank en drugs. Hij richtte in 2012 Be-Responsible op om mensen met een verslavingsprobleem te helpen. Het bespreekbaar maken van een verslaving is voor veel werkgevers lastig. Daarom heeft Be-Responsible een leidraad ontwikkeld om werkgevers handvatten te bieden om werknemers met een verslavingsprobleem te kunnen helpen.

  Ruim zestien jaar is hij clean. Geen druppel alcohol, geen lijntje coke en geen enkele joint. Zijn kicks haalt Stephan Roelofs (53) niet meer uit genotsmiddelen maar uit zijn werk. Met zijn bedrijf Be-Responsible en werkgeversplatform Anoniemezorg.nl helpt hij nu anderen om te ’genezen’ van hun verslaving. “Verslaving aan drank, drugs, gamen of gokken is een sluwe en hardnekkige ziekte, het is een progressieve hersenaandoening. En daar moet je hulp voor inschakelen. Als je een been breekt ga je toch ook naar de dokter”, zegt Roelofs. “Maar door schuld, schaamte en angst durven verslaafden niet uit te komen voor hun problemen. Naar de buitenwereld toe doen ze of het allemaal wel meevalt.” En volgens Roelofs sluit ook de buitenwereld vaak de ogen. “Als we het over verslaving hebben trekken we vaak de gordijnen dicht en gaan we zachtjes praten. Niet doen.” Uit de kast komen is juist belangrijk zegt Roelofs. 

  Hoe groot is het verslavingsprobleem onder werkend Nederland? 

  “Twee miljoen Nederlanders kampen met doseringsproblemen op het gebied van alcohol, drugs, gamen en gokken. Het komt in alle lagen van de bevolking voor. Vijftien procent van de mensen op de werkvloer drinkt riskant. Hun priveฬ-drinken geeft restgevolgen tijdens het werk. Van te laat komen tot verzuim op maandag en een verstoorde relatie met collega’s. Of ze zijn wel aanwezig maar niet productief. Dat kost een bedrijf dus geld. Zo’n vijf procent van de mensen op de werkvloer is verslaafd,  blijkt uit cijfers van het RIVM en het Trimbos-instituut. Hoe hoger opgeleid, hoe slimmer ze zijn om het verborgen te houden. Des te groter is de reputatieschade als ze uit de kast komen. Als ze vastlopen melden ze zich ziek met een depressie, burn-out of een slaapstoornis. Als ze dan thuiszitten valt de structuur weg en is het nog makkelijker om bijvoorbeeld te drinken.”

  Wanneer is iemand verslaafd? 

  “Als het middel aan het stuur zit en jij niet meer en je leven totaal onhanteerbaar wordt. Je kunt een verslaving lang volhouden maar na je vijftigste vermindert de weerstand en worden medewerkers fysiek of psychisch ziek. Die vijf procent van de werknemers die verslaafd zijn, zijn niet perse arbeidsongeschikt. Maar ze zijn een risicogroep. Uiteindelijk vallen ze uit. Dus ergens in dat proces moet je bijsturen en hulp bieden.”

  Het herkennen en bespreekbaar maken van verslavingsproblematiek is niet eenvoudig. En als eenmaal het thema bespreekbaar is, brengt het een volgende uitdaging met zich mee. Hoe werk je naar een structurele oplossing? Hoe houd je grip op het traject? Hoe laat je de medewerker zijn of haar verantwoordelijkheid nemen? Kan je zoiets afdwingen? En wat is de verantwoordelijkheid van de werkgever?

  De antwoorden op deze vragen geven we tijdens het gratis live webinar Verslavingsproblematiek op de werkvloer.

  ๐Ÿ“… Datum: dinsdag 12 december 2023
  ๐Ÿ•’ Tijd: 10.00 – 11:00 uur
  ๐Ÿ“Œ Locatie: online webinar via Microsoft Teams

  Schrijf je hier in voor het webinar

  Meer informatie

  Heb je vragen of wil je meer informatie? Mkbasics.nl weet de weg naar de juiste interventie, dus neem contact op met je casemanager zodat jouw speciale casus doorgesproken kan worden en de juiste actie kan worden ingezet.

  Bronnen: Be-Responsible & De Gooi- en Eemlander

  Deel deze pagina

  Terug naar nieuwsoverzicht