1. Verminder verzuim door aandacht voor de overgang

  Verminder verzuim door aandacht voor de overgang

  Elke vrouw krijgt er op een bepaald moment mee te maken: de overgang. De overgang is de periode rondom de laatste menstruatie, de menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze plaats vindt is 51 jaar. De overgang duurt gemiddeld 7 jaar, maar kan meer dan 10 jaar duren. In deze periode treden er hormonale veranderingen op, welke gepaard kunnen gaan met klachten. Zo’n 80% procent van de vrouwen ervaart overgangsklachten en zo’n 35% van het verzuim van vrouwen tussen de 40 en 60 jaar is gerelateerd aan de overgang. Redenen genoeg om hier aandacht aan te besteden binnen jouw organisatie.

  Aandacht voor de overgang

  Overgangsklachten herkennen

  De afgelopen periode is er toenemende aandacht voor de overgang en de klachten die er mee gepaard gaan. Gelukkig worden overgangsklachten daardoor beter herkend en kunnen de juiste maatregelen worden getroffen.

  De week van de overgang die op 8 april start draagt hier onder andere aan bij.

  Niet elke vrouw ervaart dezelfde overgangsklachten. Ook de intensiteit verschilt per persoon. Opvliegers, een frozen shoulder en hartkloppingen zijn bekende klachten. “Maar je kunt ook denken aan stemmingswisselingen en nachtzweten en een hele reeks klachten die makkelijk verward kunnen worden met stressklachten. Van slaapstoornissen tot oververmoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten”, vertelt bedrijfsarts Rulanda van Kruysbergen.


  Werk en overgang

  Wat voor rol kun je als organisatie hierin spelen? Door jouw medewerkers goed voor te lichten over de verschillende soorten overgangsklachten, kunnen zij vervolgens een goede diagnose laten stellen door hun bedrijfsarts of huisarts. Op deze manier kun je jouw medewerkers vanaf het begin goed ondersteunen. Er zijn ook steeds meer specifieke overgangspoli’s in ziekenhuizen en ook een poli voor complexe overgangsproblematiek in Amsterdam.

  Momenteel zijn er ongeveer 1,7 miljoen werkende vrouwen in de leeftijd waarin de overgang een rol speelt daarom is het belangrijk dat hier op de werkvloer aandacht voor is. Een derde van de vrouwen ervaart dat zij minder goed functioneert op haar werk, echter bespreekt maar 3% van de vrouwen de overgangsklachten met de bedrijfsarts. Het is belangrijk om hier het gesprek over aan te gaan om te kijken met welke aanpassingen de werkneemster beter kan functioneren op haar werk. Een kleine verandering of maatregel kan voor vrouwen met overgangsklachten al een positieve impact hebben. 

  Met alleen al bewustwording verhoog je dus de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie. Daarnaast werken organisaties op deze manier aan een positiever imago. In tijden waarin het behouden en aantrekken van personeel belangrijker is dan ooit, is een goed imago erg belangrijk.


  Wat kun je als werkgever doen?

  Elke organisatie heeft andere behoeftes. Het is wat dat betreft maatwerk. Zo kan jouw organisatie bijvoorbeeld meer baat hebben bij meer toilet- en doucheruimtes, of bij het oprichten van werkgroepen. Deze werkgroepen brengen structureel in kaart waar vrouwen in de overgang behoefte aan hebben. Op deze manier kun je altijd passende maatregelen nemen. Andere maatregelen die je als organisatie kunt nemen zijn:

  • Opfrismomenten
   Door overgangsklachten kunnen medewerkers meer gaan zweten, vooral als deze medewerkers synthetische kleding dragen. Het helpt als medewerkers meerdere momenten kunnen inplannen om zichzelf op te frissen. Vrouwen zullen zich hierdoor mentaal sterker voelen.
  • Rustruimtes
   Vrouwen kunnen door de klachten slechter slapen. Om de overgangsperiode dragelijker te maken, is het fijn als er een ruimte beschikbaar is waar zij even tot rust kunnen komen. 
  • Open en veilige cultuur
   Praten lucht op. Vrouwen vinden het fijn als ze af en toe hun hart kunnen luchten. Moedig vrouwen aan om hun klachten te bespreken met collega’s en leidinggevenden. Op deze manier creëer je meer begrip voor overgangsklachten.
  • Flexibele werktijden
   Om het energielevel op peil te houden na een nacht slechter slapen, helpt het als vrouwen later op de dag kunnen beginnen. Bied als werkgever ruimte om werktijden anders in te richten. Het tijdelijk laten opnemen van verlof kan ook helpend zijn. 
  • Promoten gezonde leefstijl
   Gezond eten, genoeg bewegen, niet roken en het matigen van alcohol dragen positief bij aan overgangsklachten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er in de werkomgeving genoeg aanbod is van gezonde producten, zoals fruit. 
  • Voorlichting
   Wij verzorgen ook voorlichtingsbijeenkomsten over de overgang. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen gericht op vrouwen die er gezien hun leeftijd mee te maken krijgen of hebben, maar ook voor leidinggevenden en HR-medewerkers.

  Meer weten?

  Wil je meer informatie over overgangsverschijnselen, de impact daarvan op de gezondheid en het werk, en wat je als werkgever kunt doen om je medewerkster te ondersteunen?

  Op 10 april 2024, in de week van de overgang, vindt het webinar ‘De overgang en werk’ plaats. Meer informatie en inschrijfmogelijkheden vind je hier.

  Webinar De overgang en werk (mkbasics.nl)

  L. Moolenaar, arts & R. van Kruysbergen, bedrijfsarts

   

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

   

  Deel deze pagina