1. Hoe kun je een medewerker ondersteunen die een dierbare heeft verloren

  Hoe kun je een medewerker ondersteunen die een dierbare heeft verloren?

  Het verlies van een dierbare kan leiden tot verzuim bij medewerkers, vooral als ze onvoldoende steun ervaren. Volgens het Landelijk Steunpunt Verlies bedraagt het gemiddelde verzuim bij het overlijden van een partner 115 dagen in het eerste jaar. Het gebrek aan steun van leidinggevenden en collega's is één van de redenen waarom medewerkers thuisblijven. Als leidinggevende is het essentieel om adequate begeleiding te bieden. Maar hoe doe je dit?

  Rouw en werken

  Wat is rouw?

  Rouw is de emotionele reactie op het verlies van een dierbare door overlijden of andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals het beëindigen van een relatie of het verlies van een baan. Recent onderzoek toont aan dat 1 op de 10 mensen die een dierbare hebben verloren, een burn-out kan ervaren als gevolg van de combinatie van rouw en werk. Het is daarom cruciaal om mensen de tijd te geven om te rouwen en niet direct te vragen: 'Wanneer kom je weer naar het werk?'

  De verschillende stadia van rouw

  Elk rouwproces is uniek, maar volgens het Duale Procesmodel van Omgaan met Verlies gaan rouwenden door perioden van verlies en herstel. Het vinden van een nieuw evenwicht kost tijd, en het is belangrijk dat mensen zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe situatie.

  Rouw en inzetbaarheid

  Rouw kan gepaard gaan met diverse lichamelijke en psychische klachten die ook op het werk merkbaar zijn. Het beïnvloedt de inzetbaarheid en onderzoek toont aan dat het verlies van een partner of kind aanzienlijke gevolgen kan hebben. Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het aanpassen van werkomstandigheden aan de behoeften van rouwende medewerkers.

  Waarom leidinggevende steun belangrijk is

  Als leidinggevende ben je in de positie om de werkomstandigheden af te stemmen op wat de rouwende medewerker nodig heeft. Hoewel werken vaak een afleiding kan zijn, is het essentieel om flexibel te zijn en de juiste ondersteuning op het juiste moment te bieden om verzuim te voorkomen.

  Verlof bij rouw

  Helaas bestaat er geen wettelijk recht op rouwverlof. Calamiteitenverlof kan direct na een sterfgeval worden opgenomen, maar bijzonder verlof is afhankelijk van bedrijfsvoorwaarden of de cao. Als er geen regeling is, is flexibiliteit belangrijk, zoals het tijdelijk aanpassen van werktijden of taken.

  Tips voor leidinggevenden

  • Contact houden
   Blijf in contact, zelfs na een week afwezigheid. Toon betrokkenheid via e-mails, kaarten en bied hulp aan.


  • Rouw op het werk
   Zodra de medewerker weer aan het werk gaat, observeer hoe hij omgaat met het verlies en of werkzaamheden weer kunnen worden opgepakt.


  • Bied ruimte
   Wees een luisterend oor, erken emoties en toon begrip. Vraag naar behoeften en verwachtingen.
  • Blijf betrokken
   Maak afspraken voor regelmatige gesprekken om betrokkenheid te tonen en de drempel om terug te keren naar het werk te verlagen.
  • Maatregelen
   Overweeg tijdelijke aanpassingen in werkinhoud, werktijden, professionele interventie, of ondersteuning door collega's.

  Meer informatie?

  Het bieden van effectieve ondersteuning als leidinggevende kan het verschil maken voor een rouwende medewerker en helpen bij het voorkomen van langdurig verzuim. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met je vaste casemanager van mkbasics.nl of via info@mkbasics.nl.

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

   

  Deel deze pagina