1. Homepage
    2. Nieuws
    3. Hoe de mentale gezondheid van jongvolwassenen uit het verleden impact heeft op het huidige werk

    Hoe de mentale gezondheid van jongvolwassenen uit het verleden impact heeft op het huidige werk

    Het aantal jongvolwassenen (25-35 jaar) dat vanwege psychische klachten verzuimt, stijgt sneller dan in andere leeftijdsgroepen. Hetzelfde geldt voor de instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) door psychische problemen. Maar wat weten we over de ervaringen die deze groep heeft gehad voordat ze de arbeidsmarkt betraden en hoe dit misschien hun werkprestaties kan beïnvloeden? Recent onderzoek geeft ons waardevolle nieuwe inzichten op dit gebied.

    De invloed van psychische klachten in de jeugd

    Psychische klachten die jongvolwassenen in hun jeugd hebben ervaren, hebben een blijvende invloed op hun huidige werkprestaties en carrières. Om tot die conclusie te komen, bestudeerde een team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gegevens van 2200 personen uit Noord-Nederland, geboren in 1990. Hun psychosociale ontwikkeling is al gevolgd sinds hun elfde levensjaar. “We hadden daardoor al heel veel waardevolle informatie”, zegt Iris Arends, senior onderzoeker in de samenwerking tussen Arbo Unie en UMCG/RUG, die betrokken was bij het project. “Over hoe het hen was vergaan, hoe ze zijn opgegroeid, hoe het op school is gegaan, enzovoort. En dankzij een subsidie konden we nog een extra meting uitvoeren toen ze op 29-jarige leeftijd waren. Hierin hebben we ook gekeken naar de werksituatie – en of psychische klachten of negatieve levensgebeurtenissen in de jeugd hier voorspellend in zijn.” 

    Relatie tussen klachten en werk

    Het onderzoek leverde opvallende uitkomsten op.
    • Er is een groep van 20-25 procent die doorlopend hoog scoort op ervaren psychische klachten, dus vanaf het elfde levensjaar tot begin volwassenheid. Deze groep blijkt veel meer moeite te hebben om een baan te vinden als jongvolwassene dan jongvolwassenen die geen of veel minder psychische klachten hebben ervaren. De kans om geen baan te hebben is ongeveer 3 keer groter. 
    • Ook jongvolwassenen die negatieve levenservaringen hebben meegemaakt in hun jeugd, variërend van pesten tot misbruik of ouders met een verslaving, zijn vaker inactief.
    • Van de jongvolwassenen die wel werk hebben op hun 29e, heeft ongeveer 20 procent al doorlopend hoge klachten gehad tijdens hun jonge jaren. Deze groep rapporteert meer moeite om te voldoen aan de eisen die hun werk stelt.
    • Zij hebben ook vaker een onzekere baan, een tijdelijk contract en een lager salaris. Terwijl uit veel ander onderzoek naar voren komt dat een onzekere werksituatie een negatieve invloed heeft op het mentale welzijn.

    Bewustwording voor werkgevers 

    Veel aanbevelingen van de betrokken onderzoekers richten zich op de periode voordat jongeren de arbeidsmarkt betreden. Maar ook werkgevers kunnen waardevolle lessen trekken uit de resultaten. “Je kunt ervan uitgaan dat ongeveer een op de vijf jongvolwassen medewerkers een geschiedenis heeft van psychische klachten. En dat zij meer moeite hebben om te voldoen aan de eisen die hun werk stelt. Dat is belangrijk om je te realiseren. En om rekening mee te houden in je inspanningen om verzuim te voorkomen. Want zeker in deze tijd van grote krapte op de arbeidsmarkt, is iedereen hard nodig. Ik zou in elk geval goede zichtbaarheid van en toegang tot een preventief spreekuur met een bedrijfsarts of een bedrijfsmaatschappelijk werker adviseren.” 

    In gesprek gaan

    Iris ziet ook waardevolle aanknopingspunten in een kwalitatief onderzoek dat ze uitvoerde onder vijftien jongvolwassenen met diverse achtergronden. “Hierin ging het over hoe jongvolwassenen hun werkleven ervaren. En daarin zien we dat ze als ze instromen in werk, er eerst heel open in staan. Maar dan op een gegeven moment gaan ontdekken: wat is eigenlijk belangrijk voor mij in werk? Welke behoeften heb ik? En die behoeften zitten grotendeels op zich kunnen ontwikkelen, een bijdrage leveren, balans tussen werk en privé, en werken voor  een bedrijf dat past bij hun persoonlijkheid. En als ze dan een mismatch ervaren, zie je dat jongvolwassenen psychische klachten rapporteren. Alle reden dus om met jongvolwassenen in gesprek te gaan over wat voor hen belangrijk is in werk. En wat je daaraan kunt bijdragen als werkgever, wat zijn daarin reële verwachtingen. Om zo te helpen mentale klachten in de toekomst te voorkomen.”

    Meer informatie?

    We helpen je graag. Ben je klant van mkbasics.nl? Neem dan contact op met je vaste casemanager. Ben je geen klant van mkbasics.nl? Mail dan naar info@mkbasics.nl.

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwspagina