Help! Hitte op de (thuis)werkplek
Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, zullen de temperaturen de aankomende dagen weer oplopen. Maar hoe houd je het koel op je werkplek als buiten de temperaturen oplopen? Hieronder vind je tips voor een comfortabele werkplek.
Als het warmer wordt, heeft dat effect op de arbeidsproductiviteit: uit onderzoek blijkt dat vanaf 25 °C de gemiddelde productiviteit met 2 procent per graad afneemt. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt je vermoeidheid toe en je concentratie af. Ook omdat je lichaam dan meer energie gebruikt om de warmte kwijt te raken. Op je thuis- of kantoorwerkplek brengt dat doorgaans minder risico’s mee dan bijvoorbeeld achter het stuur van een bus of op een steiger in de bouw, maar onprettig is het wel. Zeker als je last hebt van ongemakken zoals veel zweten en plakkerige handen.
Warmte buiten houden
Met thuiswerken als het nieuwe normaal is de kans dat je deze zomer bij 30 °C in een gebouw zit zonder koeling, groter. De beste manier om de warmte buiten te houden, is met goede isolatie en rolluiken of luifels aan de buitenkant. Idealiter combineer je dat met aanvullende koeling. Bijvoorbeeld met een split unit - vaak airco genoemd - of een verplaatsbaar koelapparaat. In veel gevallen is de hitte echter minder makkelijk op afstand te houden. Ook dan kan je maatregelen nemen om je hoofd koel te houden.Tips
- Heb je geen zonwering buiten? Ook met lamellen binnen gecombineerd met (dikke ) gordijnen kom je een heel eind. Houd die overdag zo veel mogelijk dicht, zeker wanneer de zon op de ramen staat.
- Zet ’s nachts en/of ’s morgens vroeg als het nog koel is je ramen open en doe ze dicht zodra de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Op warme dagen is dat meestal vanaf een uur of negen al. Je kunt de thermostaat in de woonkamer en bijvoorbeeld een weer-app op je smartphone gebruiken om binnen en buiten te vergelijken.
- In het verlengde daarvan: als je het comfortabel wil houden, begin dan eerder met werken. Bijvoorbeeld om zes uur ’s ochtends. Zeker thuis kan dat makkelijk. Dan werk je langer in een koele omgeving en kan je stoppen wanneer het het warmste is.
- Een ander voordeel van thuiswerken is dat je niet gebonden bent aan kledingvoorschriften. Je kan dus gewoon met een hemdje en een korte broek achter je bureau gaan zitten en alleen tijdens videovergaderingen even iets anders aandoen.
- Wat je thuis ook kan doen, is een teiltje met koud water onder je tafel zetten als voetbadje. Dat werkt heel verkoelend.
- Neem regelmatig (korte) pauzes en als je van je werkplek gaat, loop dan even langs een kraan om je handen te wassen en je polsen nat te maken. Als je toch even te veel last hebt van de hitte, kan je thuis tussendoor ook een keer kort lauw douchen. Liefst niet te goed afdrogen, dan kan je lichaam energie steken in de verdamping van het vocht. En zo weer wat warmte kwijtraken.
- Meer water drinken is ook goed, maar daarin hoef je niet te overdrijven op je thuiswerkplek. De meeste mensen in de werkende leeftijd voelen prima aan wanneer ze dorst hebben. Denk niet: ik moet per se 4 liter water per dag drinken als je lichaam daar niet om vraagt. Maar bijvoorbeeld een glas water bij de koffie is zeker een goed idee. Koffie is namelijk niet zo’n goede dorstlesser.
- Drink je water, eventueel met een smaakje, niet te koud en je thee of koffie niet te warm. Wil je je thermostaat in je lichaam niet te hard laten werken, dan is lauw het beste.
- Eet normaal, niet te vet, niet te veel, niet te zout. Vermijd in elk geval zware maaltijden – het verteren daarvan kost veel energie die ten koste gaat van je lichaamsverkoeling.
- Is het binnen te warm en heb je buiten een koeler plekje in de schaduw waar je ook kan werken? Dan is het de overweging waard je daarheen te verplaatsen. De wind, al is het maar een briesje, zorgt dan toch voor enige verkoeling.