1. Bore-out voorkomen: inzichten en tips voor medewerkers en werkgevers

    Bore-out voorkomen: inzichten en tips voor medewerkers en werkgevers

    Eén op de vijf medewerkers heeft last van burn-outklachten. Het omgekeerde komt ook voor: dat medewerkers spanningsklachten ontwikkelen als gevolg van een gebrek aan uitdaging of onderbelasting. Hoe kun je als werkgever voorkomen dat medewerkers in een bore-out komen?

    Bore out 2


    Wat is een bore-out?

    Een bore-out heeft vooral te maken met werken onder je niveau, met te weinig uitdaging. Het is het tegenovergestelde van een burn-out, waarbij overbelasting en stress de hoofdrol spelen. Medewerkers met een bore-out ervaren een gebrek aan uitdaging en betrokkenheid, wat kan leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en motivatie.

    Symptomen van een bore-out

    • Langdurige verveling op het werk.
    • Gevoel van onderbenutting en gebrek aan uitdaging.
    • Afname van motivatie en enthousiasme.
    • Fysieke en mentale vermoeidheid.
    • Verminderde prestaties.
    • Verminderde betrokkenheid.
    • Uitstelgedrag.

    Het verschil tussen bore-out en burn-out

    Hoewel een bore-out en een burn-out verschillende oorzaken hebben, delen ze vergelijkbare symptomen zoals vermoeidheid en verminderde prestaties. Het verschil ligt echter in de oorzaak: een burn-out ontstaat door overbelasting, terwijl een bore-out voortkomt uit een gebrek aan uitdaging en stimulatie. Bij een burn-out is er sprake van een totale destabilisatie waarbij er veel tegelijk speelt; een bore-out is vooral een onprettige situatie die meestal niet tot uitval leidt en die betrekkelijk eenvoudig is op te heffen – door de medewerkers in kwestie er zinvolle, complexe taken bij te geven waar ze hun tanden in kunnen zetten. Zodat ze weer meer uit zichzelf halen en je als werkgever hun potentieel veel beter benut.

    Tips voor medewerkers

    • Actief communiceren:
      Medewerkers moeten openlijk communiceren met hun leidinggevenden over hun werkervaring en eventuele uitdagingen. Dit bevordert een gezonde dialoog en helpt bij het identificeren van taken die meer betrokkenheid vereisen.
    • Professionele ontwikkeling:
      Zoek mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, zoals trainingen, workshops of het verkennen van nieuwe taken binnen het team. Het streven naar groei en leren kan de verveling doorbreken.
    • Zelfevaluatie:
      Medewerkers kunnen regelmatig zelfevaluaties uitvoeren om hun persoonlijke doelen en interesses te identificeren. Dit stelt hen in staat om gerichter werkzaamheden te zoeken die overeenkomen met hun vaardigheden en passies.

    Tips voor werkgevers

    • Taken afstemmen op vaardigheden:
      Werkgevers dienen taken zorgvuldig af te stemmen op de vaardigheden en interesses van medewerkers. Het creëren van een gevarieerd en uitdagend takenpakket helpt verveling te voorkomen.
    • Regelmatige feedback:
      Regelmatige feedbacksessies bevorderen de betrokkenheid en bieden de mogelijkheid om medewerkers te prikkelen met nieuwe doelen en verantwoordelijkheden.
    • Flexibiliteit en variatie:
      Het introduceren van flexibiliteit in werkuren en taken kan de dagelijkse routine doorbreken. Werkgevers kunnen medewerkers aanmoedigen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en deel te nemen aan projecten buiten hun gebruikelijke takenpakket

    Door bewustzijn te creëren, actief te communiceren en proactieve stappen te ondernemen, kunnen zowel medewerkers als werkgevers bijdragen aan het voorkomen van een bore-out. Het streven naar een gebalanceerde en uitdagende werkomgeving bevordert niet alleen het welzijn van medewerkers, maar draagt ook bij aan een productievere organisatie.

    Meer informatie?

    Ben je klant van mkbasics.nl? Dan kun je contact opnemen met je vaste casemanager. Ben je geen klant? Neem dan contact op met je eigen arbodienst voor passende ondersteuning.

    Op de hoogte blijven?

    Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.

     

    Deel deze pagina