1. Hoe ga je verloop tegen als iedereen thuis werkt?

    Hoe ga je verloop tegen als iedereen thuis werkt?

    Bijna de helft van werkend Nederland staat open voor een nieuwe baan, blijkt uit het jaarlijkse HR-benchmarkonderzoek. Juist onder nieuwe werknemers blijkt het aandeel dat actief op zoek is naar iets anders, hoger dan ooit. De afbrokkelende sociale cohesie binnen organisaties door het vele thuiswerken speelt hierin een belangrijke rol.

    Heeft jouw organisatie genoeg aandacht voor verbinding?

    Anita Koops, strategisch arbeids- en organisatiedeskundige, kijkt er niet van op dat zo veel werkenden juist in deze tijd om zich heen gaan kijken. “De arbeidsmarkt is gunstig, dus er wordt ook aan mensen getrokken. Maar wat mijn collega’s en ik vooral zien in onze dagelijkse praktijk, is dat veel werkenden de verbinding met hun organisatie kwijtraken. De coronatijd leert ons dat online verbinding prima gaat in groepjes tot zo’n vijf personen en vooral tussen collega’s die elkaar al kennen. Maar bij grotere groepen gaat dat niet goed en dat komt ook niet vanzelf goed. Een duidelijke cultuur en duidelijke waarden worden steeds belangijker om eilandvorming tegen te gaan. Daarin zullen leidinggevenden hun rol moeten nemen: zij kunnen veel bijdragen aan het proces van contact maken en cultuur bewaken, door dit actief te organiseren.”

    Hoe doe je dat?

    Tips van Anita om werknemers ook nu gemotiveerd te houden:

    Meer weten?

    Wij kunnen organisaties helpen om de onderlinge verbinding toch te bevorderen en de mentale veerkracht van werknemers te versterken. Bijvoorbeeld met organisatieadvies en workshops. Neem contact op met je casemanager voor meer informatie.

    Deel deze pagina

    Terug naar nieuwsoverzicht