Werkstress de baas

Werkstress de baas

Van 11 tot en met 15 november is het de Week van de Werkstress. Het doel is om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress te voorkomen is. Benieuwd naar wat jij kunt doen om werkstress te voorkomen? Lees dan verder.

Omgaan met werkstress
Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in evenzoveel symptomen. Maar je kunt als werkgever en werknemer gelukkig ook veel doen om werkstress te voorkomen. De traditionele blik om te kijken naar belasting versus belastbaarheid lost het probleem rondom werkstress echter niet op. Het gaat niet om teveel werk of teveel stressfactoren, maar om te weinig energiebronnen waarmee mensen zich kunnen opladen of verweren. Bekijk de vlog van Willem van Rhenen om te zien hoe je hiermee om kunt gaan.

Breng jouw energiebronnen in kaart
Wil je aan de slag met het in kaart brengen van jouw energiebronnen om werkstress te verminderen en werkplezier te vergroten? Download dan "Maak je eigen Masterplan" van onze moederorganisatie Arbo Unie. Het Masterplan is een effectieve tool om na te denken over je eigen mentale veerkracht en belasting. Maar ook ideaal om het gesprek met jouw medewerkers aan te gaan over deze onderwerpen.

Daarnaast is er ook de gratis whitepaper: 'Stress! Beter opladen lost meer op dan minder werken'. Deze kun je hier downloaden. In deze whitepaper wordt aandacht gevraagd voor de kernboodschap: breng je energiebronnen in kaart in de domeinen werk, privé en persoonlijkheid en focus niet langer op belasting en belastbaarheid. De whitepaper zoomt in vijf hoofdstukken in het aanpakken van je energiebronnen in deze domeinen om tot slot leidinggevenden te stimuleren om de energiekranen ook op werk open te draaien.

Podcasts
Arbo Unie heeft 5 podcasts over werkstress gemaakt. Arbeid & Organisatie consultant Jan van den Hoogen gaat in elke podcast met een andere gast in gesprek over werkstress.

1. Werkstress bestaat niet: hoe zorg je er voor dat je stress voorkomt en hoe kun je jezelf echt opladen? 
2. Help ik val om: hoe moet je als teamleider omgaan met een collega die omvalt?
3. Overschatting bij medewerkers: hoe signaleer je dat een medewerker te lang doorgaat? 
4. Tegenslag en verlies: hoe help je medewerkers omgaan met tegenslagen en verlies (zakelijk en persoonlijk)?
5. Mentale veerkracht oprekken: hoe zorg je er voor dat je steeds weer in een goede flow komt?

Beluister via iTunes.
Beluister via Spotify.
Beluister via de website van Arbo Unie.