Weg met vakantiestress

Je zet je afwezigheidsmelding aan en zegt je collega’s gedag. Je gaat op vakantie! Even lekker geen stress. Althans, dat zou je verwachten. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders zegt ontspannen op vakantie te gaan, blijkt uit een onderzoek van Nationale Nederlanden. Nu het vakantieseizoen voor de deur staat geven we handige tips om vakantiestress te voorkomen.

Vakantiestress is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Werk is hierin een belangrijke oorzaak. Gelukkig is vakantiestress vaak te voorkomen. Wij geven tips om relaxed aan je vakantie te beginnen.

  • Maak een to-do-list. Zet alles wat je nog moet doen op papier zodat je je hoofd leegmaakt en ga dan prioriteiten stellen. Wees realistisch. Je kunt wellicht niet al je werk afkrijgen voor je vakantie.
  • Kom je na het maken van je to-do-list tot de conclusie dat je niet alles af krijgt? Begin dan op tijd met het overdragen van je werk. Dat is voor jouzelf, maar ook voor je collega’s fijn.
  • Neem vlak voor je vakantie zelf geen grote nieuwe projecten of opdrachten aan, maar overleg met collega’s wie deze zaken op kunnen pakken.
  • Probeer je laatste twee werkdagen zo min mogelijk afspraken te plannen, zodat je je werk rustig kunt afronden. Zet je laatste werkdag bijvoorbeeld om 12.00 uur alvast je afwezigheidsmelding aan. Hetzelfde kun je ook doen als je terugkeert van vakantie. Laat je out-of-office een dag langer doorlopen, zodat je rustig je mailbox kunt opschonen.
  • Neem voldoende vrij zodat je uitgerust op vakantie gaat. Reserveer bijvoorbeeld het eerste weekend van je vakantie om thuis goed uit te slapen en de koffers te pakken.
  • Reizen is loslaten. Eventjes niet bereikbaar zijn, geen routines en verplichtingen. De telefoon, tablet en laptop uit. Vakantie is bedoeld om de accu op te laden en dat lukt niet wanneer je toch veel met werk bezig bent. We snappen ook dat helemaal offline zijn niet voor iedereen een optie is. Maak daarom duidelijke afspraken met je werkgever, je partner en gezin om ergernissen te voorkomen. Kies een vaste moment waarop je online bent, bijvoorbeeld twee keer per week, maximaal een uurtje om tien uur ’s ochtends. 

Mkbasics.nl wenst iedereen alvast een fijne, stressvrije vakantie!