Buma Sena VOORDEEL

Als u muziek wilt laten horen, zult u begrijpen dat daar kosten aan zijn verbonden. Maar dat u daarvoor een licentie nodig heeft van Buma én van Sena, vindt u wellicht minder vanzelfsprekend. Hoe zit dat precies?

Buiten de huiselijke kring: toestemming vereist

Als u muziek koopt - bijvoorbeeld op cd - heeft u het recht die muziek in huiselijke kring te laten horen. In juridische termen wordt dit aangeduid als het 1e gebruik. Wanneer de muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels, kantoren, in discotheken of op radio of televisie, is er sprake van het 2e gebruik. En voor dat 2e gebruik heeft u toestemming nodig van alle partijen die bij de productie van muziek betrokken waren: de makers en de bedenkers.

U regelt het bij Sena en Buma
Natuurlijk is het onmogelijk om aan iedere afzonderlijke rechthebbende toestemming te vragen als u buiten de huiselijke kring via de radio, computer, televisie, cd-speler of andere afspeelapparatuur muziek wilt laten horen.
 
Daarom heeft de overheid Sena de opdracht gegeven om op basis van de Wet op de naburige rechten de vergoedingen te innen voor de makers van de muziek (producenten, artiesten en studiomusici). De vergoedingen voor de bedenkers (componisten en tekstdichters) van muziek worden op basis van de auteurswet geïncasseerd door Buma.
 
Kortom, als u muziek wilt gebruiken in uw onderneming of organisatie heeft u dus een licentie nodig waar u een vergoeding voor dient te betalen. Die wettelijk vereiste licentie regelt u bij Sena.
 
Bedenkers versus makers van muziek
Bij de productie van muziek zijn verschillende partijen betrokken: de bedenkers en de makers. Buma/Stemra houdt zich bezig met auteursrecht en komt op voor de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, oftewel de bedenkers van muziek. Sena houdt zich bezig met het naburig recht en komt op voor de belangen van uitvoerende artiesten en producenten (platenmaatschappijen), oftewel de makers van muziek.

Wij regelen het goedkoper voor u bij Sena. 
Via onze samenwerkingspartner bieden wij substantiële kortingen voor Buma Sena. Stel, u heeft 100m2 dan besparen wij u reeds 130 euro, bij 200m2 170 euro en zo verder*. Ga vandaag nog naar www.mkbasicsvoordeel.nl, vul het contactformulier in en wij nemen telefonisch contact met u op. Nog sneller gaat het indien u uw factuur van 2014 e-mailt naar sales@mkbasics.nl
 
Bent u benieuwd wat de normale kosten zijn of mocht u de nota niet kunnen vinden, zie www.sena.nl/Gebruikers/Vergoedingen

* Tarieven horeca, sport en recreatie.
Geschreven door: www.mkbasicsvoordeel.nl